Белград и Прищина пред нов договор?

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че проекторешенията на проблемите между Сърбия и Косово за телекомуникациите и енергетиката са почти финализирани, а разговорите в тази връзка ще продължат по време на предстоящите ѝ посещения в Белград и в Прищина във вторник и сряда, съобщават сръбските вестници, цитирани от БТА.

От съществено значение е работата за прилагане на брюкселското споразумение да продължи през следващите седмици и месеци, както е предвидено в плана за прилагането му. Доволна съм, че двамата премиери /на Сърбия Ивица Дачич и на Косово Хашим Тачи/ потвърдиха, че са посветени на тази цел, се казва в съобщение на Аштън след завършилата късно снощи в Брюксел среща между тримата, съобщава вестник "Блиц".

След разговорите Дачич подчерта, че те са били много трудни, но е бил постигнат известен напредък по всички въпроси. Тачи на свой ред каза, че е постигнат съществен, но не и цялостен напредък по въпросите на електроенергията и телекомуникациите.

Новият косовски офицер за свръзка Валдет Садику пристига в Белград на 17 юли, съобщава вестник "Новости". Садику бе оттеглен от поста посланик на Косово в Хърватия и бе назначен за офицер за свръзка в Белград преди около двайсет дни. Идването му в Сърбия се проточи, за да се подготви добре за новата си задача, отбелязва вестникът. Според "Новости" Садику е получил подробни инструкции, за да не прави гафове като предшественика си Люлзим Пеци и да не прави политически оценки за отношенията между Белград и Прищина.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани