Белград осъди всички опити за независимост на Косово

Белград осъди всички опити за независимост на Косово

Сръбският парламент одобри резолюция, осъждаща всеки опит на Косово да обяви независимост.

Властите в сръбската провинция заявиха, че в близките седмици смятат да обявят едностранно независимостта си от Белград, тъй като преговорите със сърбите не дават резултат.

Резолюцията на сръбския парламент призовава да се предприемат действия срещу тези, които признаят независимо Косово, предаде ББС.

Областта е формално част от Сърбия, но е управлявана от ООН от 1999 г., след въздушната кампания на НАТО срещу сръбските сили, обвинени за прочистване на албанското мнозинство на Косово.

След осемчасови дебати, сръбските депутати одобриха късно в сряда резолюцията с 220 гласа срещу 14. Тя отхвърля идеята за създаване на мисия на ЕС за Косово преди да бъде решен въпросът за бъдещия статут на областта.

Документът обвинява НАТО, който има мироопазващи сили в Косово, наброяваща 16 хиляди военнослужещи, че подкрепя етническите албанци, които са 90% от населението.

Връзките със Запада може да бъдат преразгледани

Резолюцията обявява, че Сърбия ще „преразгледа" своите дипломатически връзки със западните страни, които признаят държавността на Косово. САЩ и няколко страни от ЕС намекнаха, се готови да направят това.

В приетата резолюция се предупреждава, че Сърбия ще прекрати процеса на интегрирането си към ЕС и ще скъса връзките си със Запада, ако той признае независимостта на Косово, отбелязва АП.

Резолюцията на практика обвързва подписването на споразумението с ЕС със защитата на сръбските национални интереси в Косово, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По време на дебатите в парламента, премиерът Войслав Кощуница обвини САЩ, че блокират усилията за намиране на компромис с етническите албанци, като подкрепят открито независимостта на Косово. „Америка открито се стреми да разруши международния ред“, каза Кощуница.

Той добави, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако блокът признае независимостта на Косово.

„Сърбия ще продължи борбата си за своята териториална цялост изключително с мирни средства, а решаването на проблема със статута на Косово не трябва да се обвързва с процеса на европейска интеграция на страната", се посочва в резолюцията на сръбския парламент.

„Споразумението за стабилизация и асоцииране с ЕС, което се очаква да бъде подписано в началото на 2008 г., трябва да бъде се използва за запазване на сръбския суверенитет над Косово. Сърбия остава неутрална държава, а присъединяването ѝ към един или друг военен съюз може да бъде одобрено единствено чрез референдум", декларират депутатите.

Споразумението за стабилизация и асоцииране на Сърбия - първата крачка към евроинтеграцията, беше парафирано миналия месец и Белград може да го подпише още в началото на идния месец, тъй като Брюксел е склонен да ускори процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС. По този начин ЕС се надява да избегне засилването на позициите на сръбските националисти, когато Косово неизбежно обяви своята независимост, което би попречило на сръбския проевропейски президент Борис Тадич да бъде преизбран на президентския пост следващата година, отбелязва АФП.

Текстът на гласуваната тази нощ резолюция обаче има достатъчно общ характер, за да се говори за категорично поставяне под условие на еврочленството на Белград, ако Косово обяви независимост. Самият сръбски президент смята, че резолюцията не поставя под въпрос еврочленството на Сърбия, допълва Франс прес.

Калфин проведе срещи в Прищина

Часове след гласуването на сръбската резолюция, българският външен министър Ивайло Калфин замина за Прищина, където се срещна с с президента на Косово Фатмир Сейдиу.

Относно възможността за едностранно обявяване на независимост на Косово, Калфин заяви, че дори в плана на Марти Ахтисаари присъства друга гледна точка на международната общност. Това е политически процес за бъдещето на Косово, каза Калфин след срещата си със Сейдиу.

Той настоя да се запази дипломатическият диалог, за да се избегнат конфронтации в региона. Дипломатическите канали да останат отворени, настоя Калфин, който миналата седмица беше в Белград.

Страните от региона трябва да вървят заедно, в една и съща посока за постигане на по-голямо икономическо развитие и растеж, каза от своя страна президентът на Косово и даде за пример енергийните проекти.

За България като страна, която е съсед на Сърбия, е много важно целият регион да се движи към ЕС с неговите ценности, икономическо развитие и просперитет. Това не трябва да се обвързва с Косово, нито с вътрешни политически събития. Винаги изпитвам съжаление, когато се свързват тези две неща, коментира Ивайло Калфин.

На 3 януари той ще направи работно посещение в САЩ, където ще има срещи с държавния секретар Кондолиза Райс, със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли, със зам.-министрите на финансите Робърт Кимит и на отбраната Ерик Еделман.

 

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?