Белград отхвърли план на ръководителя на ООН-мисията за Косово

Сръбското правителство отхвърли като напълно неприемлив плана на ръководителя на мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/ Михаел Щайнер за прехвърляне на допълнителни правомощия на косовските институции, предаде АФП.

Планът, който трябваше да бъде приложен до края на 2003 г., предвижда прехвърлянето на повечето дейности от ЮНМИК върху доминираните от албанци косовски институции. Според този план ЮНМИК трябва да запази изключителния си контрол върху сигурността, външните работи и правосъдието.

Планът на Щайнер противоречи на принципите и целите на политиката на Съвета за сигурност на ООН и на нашата страна и следователно е абсолютно неприемлив, се казва в съобщение на правителството. Според сръбските политици, че планът на Щайнер представлява още една крачка по пътя към независимост на Косово.

Сръбското правителство отбелязва, че вместо да прехвърля нови правомощия върху косовските институции, ЮНМИК трябва да гарантира връщането на бежанците, свободата на движение на сърбите и децентрализирането на областта.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?