Belingcat: Екип от осем руски разузнавачи стои зад отравянето на Гебрев

Офицерът Денис Сергеев, който според Belingcat, е ръководил операцията под псевдонима "Федотов".

Екип от общо осем руски разузнавачи е подготвил и извършил отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София. Това се твърди в съвместно на разследване на сайта Belingcat и изданията "Шпигел" "Инсайдър". В предишни свои разследвания Belingcat съобщи, че един от участниците е офицерът от ГРУ Денис Сергеев, идвал в България под псевдонима Сергей Федотов. Според изданието той е ръководил и операцията по отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри през март 2018 г. След първия неуспешен опит, екипът се е върнал в България и е направил втори, този път, докато Гебрев е бил в къщата си в Синеморец. Сиптоми на отравяне е имал и синът му, както и директор във фирмата му.

От новото разследване на Belingcat става ясно, че в операцията срещу Гебрев са участвали Федотов и още седем души. Не всички са самоличности са разкрити. Някои от участниците са посочени само с псевдонимите им. Преди опита за убийството му те са посещавали България в различни периоди и на групи. Според Belingcat всички те са част от секретен отдел с номер 29155.

Един от тях е офицерът Владимир Моисеев, участвал и в опита за преврат в Черна гора през 2016 г., пише изданието. Той е пътувал под псевдонима "Владимир Попов". Посетил е България година преди отравянето на Гебрев – през март 2014 г. Идвал е отново през септември, ноември и декември.

Малко след неговото посещение и други членове на екипа са започнали да идват в България. Сергеев/Федотов е бил придружаван от офицери с псевдоними "Павлов" (Сергей Лютенков) в края на февруари 2015 г., "Кононихин" (Николай Ежов) и "Лебедев". Те са пристигнали като туристи и са останали до 8 март. През същия перод страната ни е посетена за кратко от "Никитин". Попов/Моисеев идва в България пак в началото на 2015 г.

Тези посещения вероятно са били с цел подготовка на операцията, пише Belingcat. В края на април като туристи у нас са пристигнали Федотов/Сергеев и друг офицер с псевдоним "Георги Горшков". Двамата са кацнали в Бургас. Според Belingcat "Горшков" е бил разпознат от Гебрев, но години след опита за убийство, така че това не може да се твърди със сигурност.

В деня на пристигането на двамата, директно в София каца и "Сергей Павлов". Според резервациите "Федотов" и "Грошков" е трябвало да летят обратно за Москва от София на 30 април. И двамата обаче не се качват на този полет. Вместо това летят до Истанбул, откъдето се прибират към Москва на 28 април. Ден по-късно от София излита и "Павлов".

Около 20 часа преди тяхното заминаване Гебрев усеща първите сиптоми на отравянето. Започва дразнене на очите и замаяност, но той решава, че се разболява от грип. Ден по-късно, по време на бизнес вечеря, усеща, че ще припадне и откаран по спешност във ВМА, където е спасен. Той остава в болница 20 дни, а след изписването му лекарите препоръчват да махне за известно време от замърсения въздух в София и той заминава заедно със сина си за къщата си в Синеморец.

Докато двамата са там са там, екипът отново се връща в България, твърди Belingcat. На 23 май пристига "Данил Степанов" (Данил Капралов), а на следващия ден – ръководителят – Федотов/Сергеев. Той е резервирал обратен полет към Москва на 28 май, но отново не се качва на него, а лети през Сърбия. На 28 май в България пристига и "Горшков". Той си тръгва с "Федотов" от Белград на 30 май, а ден по-рано от България излита "Данил Степанов".

На 26 май, докато "Федотов" и "Степанов" са в България, Гебрев и синът получава същите сиптоми. Лекарите така и не успяват да открият с какво вещество е отровен бизнесменът. По собствена инициатива той изпраща проби във финландска лаборатория, която открива органофосфати. Самият Гебрев твърди, че сиптомите му са били сходни с тези на Скрипал, отровен три години по-късно в Солсбъри с веществото "Новичок".

След разкритията на Belingcat миналата година българските власти обявиха, че са започнали разследване за опит за убийство на Гебрев. Към момента няма информация на какъв етап е то.

Засега разследването не е успяло да намери мотив за извършения опит за убийство, твърдят от Belingcat. Самият Гебрев също няма обяснение. Той твърди, че продажбите от оръжейния му бизнес са били незначителни към страни или групи, които Русия счита за заплаха. Бизнесменът казва, че е изнасял оръжия в Грузия по време руско-грузинския конфликт през 2008 г. и е попаднал в черен списък на руското военно министерсто, но на практика износът не е бил повече от 10% от целия български по това време. Той настоява, че не е изнасял директно или индиректно оръжия за Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Един от възможните мотиви за превръщането на Гебрев в мишена е вътрешният сблъсък между олигарси в България, върху които Русия има силно влияние в периода 2014-2015 г., посочва Belingcat.

До началото на 2015 г. Русия не счита българската военна промишленост за опасност, когато няколко компанни започват да се боричкат за щатски бюджет за доставки на оръжие за сирийските бунтовници. Търсенето на произведени в Източна Европа оръжия нараства по това време. Естествено, българските оръжия не се изнасят директно за Сирия, а обикновено отиват първо в Азербайджан или Саудитска Арабия, откъдето впоследствие се прехвърлят.

Гебрев твърди, че не участвал в този износ. Основните му клиенти са в Индия и Северна Африка. Часове преди да почувства първите сиптоми на отравянето на 27 април 2015 г. обаче във външното министерство на България е подадено искане за разрешаване на износ към Азербайджан, отбелязва Belingcat.

Самият Гебрев подозира, че е станал жертва заради фалшификация на свой конкурент, който е искал да го отстрани, като настрои Русия срещу него.

Споделяне

Още по темата

Още от България