Белите мечки "изнемогват" от глад

Белите мечки "изнемогват" от глад

Част от белите мечки в Арктика губят тегло по време, когато трябва да трупат килограми. Принудителната диета, на която са подложени заради глобалното затопляне, тревожи учените, тъй като влошава шансовете за оцеляването на хищниците от застрашения вид, съобщават световните агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

 

Специалистите обвиняват климатичните промени за изтъняващата ледена покривка на Северния ледовит океан, от която зависят ловът и прехраната на белите мечки.

 

За целите на настоящото изследване учени са "шпионирали" девет женски екземпляра през пролетта на 2014, 2015 и 2016 г. в продължение на между осем и 11 дни. Животните са били оборудвани с техника за проследяване и камери, както и с мечешкия еквивалент на устройството Фитбит, отчитащо активността. Кръвните показатели и теглото на хищниците също са били проследени.

 

Учените са установили, че пет от мечките, чието средно тегло е било 175 килограма, са отслабнали. Четири от тях са изгубили 10 или повече процента от телесната си маса. Едно от животните е отслабнало с 23 килограма само за девет дни, като е изгубило не само запаса си от мазнини, но и мускулна маса.

 

"Говорим за сериозна загуба на тегло", казва ръководителят на изследователския екип Антъни Пагано от Калифорнийския университет в Санта Крус.

 

Специалистите са изучавали белите мечки през пролетта, когато е обичайно те да наддават на тегло, за да се подготвят за размножаване и отглеждане на малките си, и да натрупат резерв за суровата зима. Тъй като ледената покривка в региона изтънява повече и по-рано в резултат на глобалното затопляне, за хищниците обаче става все по-трудно да хващат тюлени дори в разгара на ловния сезон.

 

Ледената покривка е съществена за лова при белите мечки - те просто седят върху плаващи ледени късове и чакат тюлените да изплуват, за да си поемат въздух. Заради изтъняването и пропукването на леда обаче на хищниците се налага да изминават по-големи разстояния - до 250 километра за кратък период от време, често с плуване, като последствията са неблагоприятни за тях - загуба на енергия, хипотермия и риск от гибел.

 

Изследователите преди са смятали, че тъй като нямат естествени врагове и ловните им методи не са свързани със сериозно физическо изтощение, белите мечки не изразходват големи количества енергия. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че хищниците изгарят 60 процента повече енергия, отколкото се е смятало досега - средно 13 200 калории дневно за женска мечка.

 

"Настоящото проучване е прекрасен пример за синхрона между дадено животно и заобикалящата го среда. За беда обаче специализираният начин на живот на белите мечки, който навремето им е помагал да оцеляват в изключително суров хабитат, сега ги поставя на ръба на оцеляването", казва Тери Уилямс от изследователския екип.

Още от Свят

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?