Белият дом допусна, че заселническата политика на Израел може да не е полезна за мира

Белият дом допусна, че заселническата политика на Израел може да не е полезна за мира

Строителството от Израел на нови жилища за евреи в окупираните палестински територии може да не е полезно за мирния процес, заяви Белият дом в комюнике, цитирано от световните агенции.

"Въпреки че не смятаме, че съществуването на (еврейски) селища в (окупираните палестински територии) е пречка за мира, строителството на нови (такива) селища или разширяването на съществуващите отвъд настоящите им граници може да не полезно за постигането на тази цел", се казва в текста.

В същото време комюникето уточнява, че правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп все още няма официална позиция по въпроса и очаква разговорите по въпроса с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ще бъде на посещение във Вашингтон на 15 февруари.

Тръмп сигнализира, че ще смекчи позицията на Съединените щати за еврейските селища в окупираните палестински територии, които по-голямата част от международната общност смята за незаконни, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера Нетаняху обеща да построи "възможно най-скоро" първото ново еврейско селище на Западния бряг на река Йордан от повече от две десетилетия.

От 20 януари - деня, в който новият американски президент встъпи в длъжност - Израел обяви, че ще построи над 6000 нови жилища за еврейски заселници на Западния бряг и в Източен Ерусалим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?