Белият дом иска Международната космическа станция да бъде приватизирана

Белият дом иска Международната космическа станция да бъде приватизирана
Правителството на президента Доналд Тръмп иска да превърне Международната космическа станция (МКС) в нещо като недвижим имот в орбита, управляван не от държавата, а от частната индустрия, пише в. "Вашингтон пост".
 
Белият дом планира да спре финансирането на станцията след 2024 г. и да прекъсне държавната подкрепа за лабораторията в околоземна орбита. Подготвя се преходен план, по силата на който МКС да бъде прехвърлена на частния сектор, гласи документ на НАСА за вътрешно ползване, получен от вестника.
 
"Решението за прекъсване на пряката федерална помощ на Международната космическа станция през 2025 г. не означава, че станцията ще бъде изведена от орбита тогава - възможно е индустрията да продължи да използва някои нейни елементи или възможности като част от бъдеща комерсиална платформа", се казва в документа.
 
"НАСА ще разшири международните и търговските партньорства през следващите седем години, за да осигури продължаващ достъп и присъствие на хора в ниска орбита около Земята", се посочва още в доклада, цитиран от БТА.
 
Планът за приватизиране на Международната космическа станция вероятно ще се сблъска със стена от несъгласие, главно защото Съединените щати са похарчили близо 100 млрд. долара за построяването и функционирането ѝ.
 
Миналата седмица сенаторът републиканец Тед Крус изрази надежда, че съобщенията за намерението на НАСА да прекрати финансирането на космическата станция ще се окажат неоснователни. Той добави, че ако има такова решение, то е взето от малоумници.
 
"Като фискален консерватор зная, че едно от най-тъпите неща, които можете да направите, е да отмените програми, след като в тях са инвестирани милиарди, а имат още сериозни възможности за живот", каза Крус.
 
На въпроса възможно ли е публично-частно партньорство, той отговори: "Мисля, че всички ние сме отворени за разумни предложения".
 
Споделяне

Още от Свят