Белият дом иска от Пентагона повече варианти за действие спрямо Северна Корея

Министърът на отбраната Джеймс Матис

В последните седмици Белият дом е все по-неудовлетворен от нежеланието на Пентагона да предостави на президента Доналд Тръмп варианти за военен удар срещу Северна Корея, казват цитирани от в. "Ню Йорк таймс" висши представители - пореден признак за дълбоки разногласия в правителството за това как да се действа срещу въоръжения с ядрено оръжие режим на Ким Чен-ун.

Според съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър, за да бъдат убедителни предупрежденията на Тръмп към Пхенян, САЩ трябва да разполагат с добре разработени военни планове. Пентагонът обаче се безпокои, че Белият дом се насочва твърде прибързано към военни действия на Корейския полуостров, които може да ескалират катастрофално, казват източниците на вестника. Според тях предоставянето на твърде много опции на президента може да увеличи вероятността той да прибегне до военния вариант.

Разногласията датират от месеци. На съвещание на Съвета за национална сигурност, свикано след пробното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Пхенян през юли миналата година министърът на отбраната Джеймс Матис и държавният секретар Рекс Тилърсън били чути да се оплакват от поредицата срещи на Съвета, на които трябвало да бъдат обсъждани опциите за Северна Корея - знак, според Тилърсън, че Белият дом клони към агресивно решение на севернокорейския проблем, отбелязва вестникът.

Въпреки че Макмастър също предпочита дипломатическото решение пред задънената улица, той подчертава, че предишните усилия за споразумяване със Северна Корея са принудили САЩ да правят недопустими отстъпки.

В Пентагона обаче виждат нещата другояче. Матис и председателят на Комитета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд енергично отстояват дипломатическия подход и многократно предупредиха, че ако изобщо има военни опции, които да не предизвикат ответни действия от страна на Северна Корея, то те не са много, казват цитирани от "Ню Йорк таймс" представители на Държавния департамент.

Споделяне

Още от Свят