Белият дом: Изслушването на Мълър е катастрофа за демократите

Според бившия специален прокурор Русия отново се опитва да саботира демокрацията в САЩ

Робърт Мълър

Изслушването на бившия специален прокурор Робърт Мълър бе катастрофа за демократите, заяви говорителката на Белия дом Стефани Гришам, цитирана от Франс прес.

"Изминалите три часа бяха истинска катастрофа за демократите", каза Гришам.

В изпълнен с ирония туит американският президент Доналд Тръмп благодари на демократите, че са организирали изслушването.

74-годишният Мълър за първи път бе на изслушване в Конгреса във връзка с т.нар. руско разследване. В продължение на 22 месеца той водеше разследване, свързано с подозренията, че е имало намеса на Русия на американските президентски избори през 2016 г. и че между Москва и екипа от предизборната кампания на Тръмп е имало сговор.

В оповестения след края на разследването доклад Мълър изложи заключението си, че няма доказателства за сговор, но не изключи възможността Тръмп да е възпрепятствал правосъдието по отношение на руското разследване.

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ казаха, че показанията на Робърт Мълър, дадени вчера пред две комисии, не са разкрили някаква нова важна информация и че е време да се продължи напред, предаде Асошиейтед прес.
Лидерът на републиканското малцинство в камарата Кевин Маккарти заяви, че "това трябва да бъде краят на главата, през която накарахме Америка да премине".

Бившият специален прокурор заяви вчера, че разследването му за руската намеса в изборите в САЩ не оневинява президента Доналд Тръмп от потенциално възпрепятстване на правосъдието.
Но републиканците казват, че Мълър не е открил и вина.

Републиканецът от Охайо Джимн Джордан каза, че е "категорично време да продължим напред".

Русия отново се опитва да саботира демокрацията в САЩ

Бившият специален прокурор Робърт Мълър предупреди обаче, че Русия отново се опитва да саботира демокрацията в САЩ преди президентските избори догодина, защити заключенията на своето разследване за руските действия за намеса в американските избори през 2016 г. и открито отхвърли критиките на президента Доналд Тръмп, че провежда "лов на вещици", пише в. "Ню Йорк таймс".

Войната между републиканците и демократите заради разследването на Мълър достигна напрегната кулминация при почти седемчасовите показания на бившия специален прокурор пред две комисии на Камарата на представителите.

Конгресмените искаха да изтръгнат привличащи вниманието цитати и се опитваха да спечелят политически точки, но Мълър последователно отказваше да се съгласи, препращайки отново и отново към своя доклад.

Присъствието на Мълър тегнеше като призрак над Вашингтон през последните две години, а Тръмп и неговите съюзници подложиха специалния прокурор и екипа му на безмилостни атаки, посочва изданието.

Показанията на Мълър почти не предоставиха аргументите, които някои демократи търсеха, за да съберат подкрепа за разследване за импийчмънт срещу Тръмп.

Изслушването му пред Конгреса също така отхвърли предположенията на републиканците за допуснати грешки, които да им помогнат да поставят под съмнение достоверността на работата, свършена от неговия екип, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Изслушването на Мълър пред Конгреса беше дългоочаквано и трудно извоювано след тежки преговори, но в крайна сметка едва ли ще промени политическата динамика, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Според изданието и демократите, и републиканците до голяма степен вече са оформили своите позиции, а показанията на бившия специалния прокурор просто са им позволили да се окопаят още по-дълбоко в своите здраво укрепени лагери.

Лаконични отговори и нежелание да говори

Лаконични отговори, малко желание да говори, отказ да чете пасажи от доклада от разследването на руската намеса в американските избори преди три години и най-вече влизане в противоречие с твърдение на Тръмп - така може да се обобщи изслушването на Мълър в Камарата на представителите на американския Конгрес, обобщава Франс прес.

Точно преди началото на това дългоочаквано изслушване, Тръмп написа в Туитър, че е бил напълно оневинен от бившия специален прокурор и бивш шеф на ФБР.

"НЯМА СЪГЛАШАТЕЛСТВО, НЯМА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ", гласеше туитът на президента.

На изслушването Мълър обаче влезе в противоречие с Тръмп, като увери, че не го е оневинил напълно във връзка с подозренията за възпрепятстване на правосъдието.

По-конкретно представители на демократите поискаха от Мълър да коментира туита на Тръмп и да каже дали такова е и неговото заключение, на което той отговори "не". После добави, че "изводите в доклада показват, че президентът не е оневинен за действията, за които е бил обвинен, че е извършил".

Мълър, който искаше всъщност да избегне изслушването, отговаряше с колеблив глас, като караше да му повтарят десетките въпроси, които му бяха задавани. Той не преставаше да препраща питащите към доклада от разследването му, който беше публикуван през март.

В него двусмислени формулировки обаче оставиха още тогава отворена вратата за различни тълкувания. Това доведе и днес до образно казано словесен мач, в който депутати от Демократическата и от Републиканската партия четяха откъси от доклада и ги тълкуваха по диаметрално различен начин.

На този своеобразен мач Мълър се задоволи да бъде арбитър, като отговаряше лаконично "да", "не", "правилно" или "не споделям този анализ".

В доклада от разследването си, съдържащ над 400 страници, Мълър описва руските опити за подпомагане на Тръмп през 2016 г., но допълва, че не е събрал доказателства за сговор между Москва и екипа на Тръмп, въпреки повтарящите се контакти. В доклада Мълър описва и поредица от пораждащи безпокойство случаи на натиск, упражнявани от обитателя на Белия дом върху неговото разследване и казва, този път, че не може да изчисти Тръмп от подозренията за възпрепятстване на правосъдието. По Мълър бе предпазлив и не спомена в доклада какво ще се предприеме по този въпрос. Той подчерта само, че действащ президент не може да бъде обвинен по време на мандата му.

Мълър се придържаше към тази линия.

"В нашите изводи ние решихме, че няма да кажем дали президентът е извършил престъпление. Това е нашето решение и то си остава такова", каза Мълър. Но на въпрос дали президентът може да бъде обвинен, когато изтече мандатът му в Белия дом, той отговори кратко "да".

Малко преди изслушването на Мълър Русия отново отрече всякаква намеса в изборите в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят