Белият дом обясни защо Тръмп не е стиснал ръката на Меркел

Меркел и Тръмп по време на срещата в Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е стиснал ръката на германския канцлер Ангела Меркел при протоколната снимка в Овалния кабинет на Белия дом на срещата им на 17 март, защото не чул какво му казва тя. Така говорителят на Белия дом Шон Спайсър обясни пред списание "Шпигел" причината за конфузната ситуация, в която след срещата между двамата при молба на фотографите двамата да си стиснат ръцете Тръмп не реагира.

Това се превърна в едва ли не в най-запомнящия се и обсъждан епизод в края на срещата на високо равнище САЩ - Германия. Тръмп посрещна Меркел с подчертано уважение. Той лично я приветства на входа на работната си резиденция, подаде ѝ ръка и след лека прегръдка я въведе в Белия дом.

При протоколната снимка обаче фотографите помолили Тръмп и Меркел да си стиснат ръце. Германската канцлерка се обърнала към американския президент и попитала: "Е какво, да си стиснем ръцете?". Той обаче не отговорил.

"Не мисля, че той е чул този въпрос", каза Спайсър пред германския седмичник, цитиран от руската агенция ТАСС в неделя.

Вестник "Политико" твърди, че Тръмп седял до Меркел със замръзнала гримаса на лицето и гледал напред. Не е ясно дали той е чул нейните думи, посочва изданието.

То отбелязва, че при първата среща, на прага на Белия дом, двамата са си стиснали ръцете. В същото време американското издание припомня, че Тръмп е критикувал остро Меркел по време на предизборната кампания в САЩ, а тя, вече след избирането му, на свой ред не се е изказвала положително за опитите му да забрани влизането в Съединените щати на граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Споделяне

Още от Свят