Белият дом очерта насоките на имиграционния план на Тръмп

Белият дом очерта насоките на имиграционния план на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи на американския Конгрес план, проправящ път до американско гражданство за 1,8 милиона мигранти, влезли в САЩ нелегално, предадоха световните агенции, като се позоваха на Белия дом.

Този процес на натурализация ще бъде от полза за така наречените мечтатели - мигрантите, дошли незаконно в САЩ като деца и защитавани до март тази година от експулсиране по силата на програма, въведена от предшественика на Тръмп - Барак Обама. Процесът ще е от полза и за имигранти, които не са се възползвали от програмата за мечтателите, уточнява Франс прес, като се позовава на Белия дом. Процедурата по натурализация ще отнеме между 10 и 12 години.

Тръмп също така ще поиска финансиране в размер на 25 милиарда долара от Конгреса за изграждане на стената по границата с Мексико. Този проект бе едно от предизборните обещания на Тръмп.

Белият дом се надява, че този план на Тръмп за имиграцията, който той е готов да подпише, ще бъде гласуван в Сената в началото на февруари, допълва Ройтерс.

Парите за стената по границата с Мексико ще бъдат в учреден от Конгреса доверителен фонд. Средствата в този фонд ще бъдат и за инвестиране в по-добра защита на северната граница с Канада.

Планът ще изиска също от Конгреса да ограничи семейното спонсорство на имигранти до съпруги и малолетни деца и да прекрати системата за издаване на визи на лотариен принцип за някои страни, разказаха пред Ройтерс представители на Белия дом.

 

Асошиейтед прес допълва, като се позовава на представителите на Белия дом, пожелали да останат анонимни, че ще бъдат премахнати разпореди, позволяващи на родители, възрастни братя и сестри и на други родственици да влизат в страната. Но това ще важи само за нови молби да издаване на визи на базата на така наречената семейна имиграция. Молбите, които вече са били подадени, ще бъдат обработени.

Конгресът ще трябва да отпусне допълнителни средства за граничната охрана и имиграционните съдии и да промени правилата, за да позволи бърза депортация на незаконните имигранти от страни, различни от Канада и Мексико, които идват на американска граница, допълва Ройтерс.

За да се превърнат в действащ закон мерките в плана трябва да бъдат гласувани и в Камарата на представителите.

В сряда Тръмп каза, че е отворен към идеята да проправи път към гражданство за младите имигранти, дошли в САЩ като деца. Тогава той също спомена, че това ще стане за период 10-12 години.

Онези, които получат легален статут, може да бъдат лишени от него заради криминално поведение или заради заплахи за националната сигурност, казаха пред АП представителите на Белия дом. Евентуално гражданство пък ще изисква все още неуточнени изисквания за образование и за работа и заключение, че имигрантите имат "добър нравствен характер".

Споделяне

Още от Свят