Белият дом опроверга турския премиер

Белият дом разпространи комюнике, в което посочва, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е предал неточно съдържанието на телефонен разговор между него и американския президент Барак Обама, съобщава в. "Тудейс заман", цитиран от БТА в понеделник.

Пред турската телевизия АТВ в четвъртък Ердоган заяви, че в телефонен разговор с Обама на 19 февруари е поискал ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, негов някогашен съюзник, а сега противник, да бъде екстрадиран от САЩ като заплаха за националната сигурност на Турция. Според думите на Ердоган Обама е реагирал "положително" на тази молба, като казал "получих посланието".

"Отговорът, приписван на президента Обама, относно Гюлен не е точен," посочва Белият дом в изпратено по електронната поща комюнике до различни медии, в т.ч. "Тудейс заман".

Това е първият случай, в който САЩ отричат версията на турския министър-председател за събитията, посочва изданието.

Гюлен живее в самоналожено изгнание в САЩ, макар че няма юридическа спънка пред завръщането му в Турция. Скоро след заминаването му за САЩ през 2000 г. той беше обвинен в основаване на нелегална организация в Турция, но бе оправдан през 2008 г.

"В разговора на 19 февруари президентът изтъкна важността на устойчивите политики, основаващи се на върховенството на закона, както и значението на отношенията на взаимно уважение между нашите две страни. Ангажиментът ни да работим заедно с Турция, особено по разнообразни регионални въпроси от взаимен интерес, продължава", пише още в съобщението на Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?