Белият дом отказа достъп на големи американски медии

Белият дом отказа достъп на големи американски медии
Белият дом отказа на няколко големи американски медии, включително някои, които открито критикува, достъп до брифинга на говорителя на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.
 
Репортери от Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", Политико, "Лос Анджелис таймс" и "Бъз фийд" не бяха допуснати на брифинга, който по изключение беше организиран не в залата за пресконференции, а в кабинета на прессекретаря Шон Спайсър. 
 
Вчерашният брифинг на Спайсър, без камери, замени обичайните ежедневни брифинги, предавани по телевизията, в залата за пресконференции в Белия дом, отбелязва Ройтерс. Обяснявайки решението си за неформалния брифинг, Спайсър изтъкна, че правителството е винаги отворено и достъпно за медиите, но нямало нужда "всичко да се прави пред камерите всеки ден". 
 
Не е необичайна практика за Белия дом, при различни правителства, да организира срещи с ограничен кръг от журналисти, но вчерашният брифинг първоначално беше обявен за отворен за всички акредитирани медии, отбелязва Франс прес.
 
Американската агенция "Асошиейтед прес" и списание "Тайм" бойкотира брифинга в знак на протест. 
 
Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, остро протестира срещу решението, а главният редактор на "Ню Йорк таймс" Дийн Бекит изтъкна, че то е безпрецедентно.
 
"Изразяваме решителен протест за това, че "Ню Йорк таймс" и други медии не бяха допуснати /на брифинга/. Свободният достъп на медиите до правителството, чиято дейност е прозрачна, очевидно отговаря на ключовите национални интереси", подчерта главният редактор.
Си Ен Ен нарече действията на Белия дом "неприемливи".
 
"Явно така те отвръщат, когато съобщавате факти, които не им харесват. Независимо от това ние ще продължим да информираме", посочва телевизията в изявление, цитирано от АП.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?