Белият дом планира ограничен суверенитет за Ирак

Администрацията на президента Буш планира да наложи строги ограничения върху бъдещото временно иракско правителство, което ще има само ограничени правомощия върху въоръжените сили и никаква власт да прокарва нови закони, съобщиха представители на администрацията. Ограниченията към договорения от специалния представител на ООН в Ирак Лахдар Брахими план бяха представени за първи път подробно от членове на американското правителство пред Конгреса тази седмица. Въпросът за целта на връщането на самоуправлението на иракчаните на 30 юни беше обсъден в най-големи подробности в четвъртък в сенатската комисия по външните отношения.

Само десет седмици преди прехвърлянето на властта на иракчаните , администрацията все още не е напълно сигурна кой ще управлява в Багдад или по-точно как ще бъдат избрани управляващите. Преди седмица президентът Буш прие препоръката на Брахими да бъде разпуснат Преходният управляващ съвет, който беше избран от САЩ, и да бъде заменен от временно правителство, чиято структура ще бъде определена следващия месец.

Правителството ще остане на власт, докато бъдат организирани избори - вероятно в началото на следващата година.

Плановете на американската администрация вероятно ще се сблъскат с възражения от няколко страни. Някои дипломати от европейски държави и от ООН заявиха в интервюта, че според тях световната организация няма да одобри резолюция, орязваща правомощията на новото иракско правителство върху иракските въоръжени сили. Тези дипломати, както и някои американски представители, посочиха, че ако например американското военно командване разпореди да бъде обсаден някой иракски град и иракското правителство не вземе участие в това решение, тогава правителство може да не успее да преживее протестите, които ще последват. Дипломатите допълниха, че ще бъде нереалистично да се очаква, че новото иракско правителство няма да поиска да промени законите, приети от администрацията на Пол Бремър, включително поправки, ограничаващи влиянието на ислямския религиозен закон.

Сенатори от Демократическата и от Републиканската партия бяха озадачени вчера от факта, че толкова малко подробности са известни в тази късна фаза на преходния процес. Някои сенатори поставиха и въпроса кой ще отговаря за иракската сигурност.

Запитан дали новото иракско правителство ще се налага да одобрява водени от американски командири военни операции, високопоставен представител посочи, че американците ще имат последната дума.

"Вероятно ще бъде договорено да правим всичко възможно, за да се консултираме с преходното правителство и да вземаме под внимание техните гледни точки", заяви Марк Гросман, помощник-държавен секретар по политическите въпроси. Той обаче допълни, че американските военни командири ще имат правото, властта и задължението да взимат решенията.

Тази информация е много деликатна, особено в момент, когато американските и иракските сили се борят за контрола върху град Фалуджа.

Гросман посочи още, че ще има ограничения и върху правомощията на Националното иракско събрание, което според плановете на Брахими ще изпълнява консултативна роля. По думите на Гросман събранието няма да има правото да приема нови закони или да променя приетите по време на американската окупация.

"Не смятам, че периодът между 1 юли и края на декември е подходящ за приемането на нови закони", подчерта помощник-държавният секретар.

Планът на Брахими предвижда временното правителство да бъде съставено от президент, премиер, двама вицепрезиденти или вицепремиери и кабинет от министри. От иракското събрание от около 1000 иракчани вероятно ще бъде избран по-малък орган от около 100 души, които ще съветват правителството.

От миналия ноември, когато датата 30 юни беше одобрена от президента Буш за прехвърлянето на суверенитета на иракчаните, САЩ настояват Ирак да получи пълен суверенитет. При дебатите в Конгреса в сряда обаче Гросман заяви, че иракчаните ще получат ограничен суверенитет. В четвъртък той не повтори фразата, вероятно защото тя е предизвикала недоволството на хора, които не очакват администрацията да признае, че суверенитетът няма да бъде пълен.

Проблемът с ограничаването на иракския суверенитет не е само терминологичен, заявиха някои представители на администрацията в интервюта тази седмица. Според тях предложените ограничения ще доведат до нов потенциален конфликт с американските съюзници, когато ООН ще трябва да признае легитимността на новото правителство.

Европейски и американски дипломати твърдят, че тъй като основната задача на временното правителство ще бъде да осигури подкрепата на шиитския аятолах Али ас Систани, чиито привърженици са против някои от законите, приети от Преходния управляващ съвет, вероятно ще трябва да бъдат внесени промени в тези закони. Според основната законова рамка, приета по препоръка на Бремър, ислямът е само една от основите на закона.

Привържениците на аятолах Ас Систани обаче настояват от исляма да зависят семейното право, бракоразводното право и законите за правата на жените. Бремър по-рано заплаши, че ще наложи вето върху подобни промени, но дори някои представители на американската администрация признават, че е нереалистично да бъде казано на новото иракско правителство, че не може да приема нови закони.

Европейски представител, запознат с позицията на Брахими, заяви, че пратеникът на ООН иска временното правителство и консултативният орган да постигнат консенсус по основните закони, за да са сигурни в подкрепата на Систани.

Председателят на сенатската комисия по външните отношения сенатор Ричард Лугар придаде скептична нотка на дебатите, като отбеляза, че без по-ясни отговори администрацията рискува да загуби подкрепата на американците, евентуалния принос на съюзниците и да предизвика разочарованието на иракчаните.

Гросман обаче посочи, че плановете на Брахими все още не са конкретизирани. Той също така попита какво би станало, ако новото иракско правителство реши да води политика, на която САЩ се противопоставят, като например сближаване с Иран и Сирия.

"Тогава САЩ ще трябва да прибегнат към техниките за убеждаване, използвани от всеки американски посланик в която и да е държава", подчерта Гросман.

*По БТА, със съкращения

Споделяне

Още от Свят