Белият дом поискал Ван Гог, но получил оферта за златна тоалетна

Творбата на италианския авангарден творец Маурицио Кателан "Америка"

Белият дом искал да вземе от музея Гугенхайм в Ню Йорк шедьовър, но вместо това получил предложение за златна тоалетна, предадоха световните агенции.

Президентството искало да получи под наем картината на Винсент ван Гог "Снежен пейзаж" от 1888 г. Платното обаче било изложено във филиала на музея в Билбао. Поради тази причина творческата директорка на музея Гугенхайм в Ню Йорк Нанси Спектър предложила отдаването под наем на творба на италианския авангарден творец Маурицио Кателан.

 

Творбата се наричала "Америка" и представлявала напълно действаща тоалетна от 18-каратово злато. Творбата се оценявала на 1 милион долара. Тя била изложена от септември 2016 г. до лятото на 2017 г. в музея и дори посетителите имали правото да я ползват. Ето защо от скъпата творба се възползвали над 100 000 души.

В имейл до Белия дом от септември миналата година Нанси Спектър казала, че създателят на творбата "Америка" искал да я предложи на Белия дом в замяна на дългосрочен наем.

"Творбата е разбира се изключително ценна и много чуплива, но ние ще ви предоставим всички инструкции за инсталацията ѝ и за поддръжката ѝ", пише Спектър в имейла си.

"Съжаляваме, че не можем да удовлетворим вашето първоначално искане, но се надяваме, че тази изключителна оферта може да ви заинтересува", се казвало още в имейла на Спектър до Белия дом. Към него имало прикачена снимка на творбата.

Нанси Спектър е критикувала публично Тръмп на няколко пъти след избирането му на власт. Тя беше казала, че неговото президентство е белязано от скандали и от намаляване на много индивидуални свободи.


Исканията за отдаване под наем на творби на Белия дом са практика, датираща от няколко десетилетия. Според американски издания относно офертата за златната тоалетна, отправена от директорката на музея Гугенхайм, Белият дом е запазил мълчание.

Споделяне

Още от Свят