Белият дом потвърди за планирани по-твърди рестрикции срещу чуждите инвестиции

Белият дом потвърди за планирани по-твърди рестрикции срещу чуждите инвестиции

От Белия дом обявиха официално в сряда, че президентът Доналд Тръмп подкрепя по-твърди рестрикции относно чуждестранните инвестиции в т.нар. "чувствителни технологии", както и по-силен контрол върху износа на тези технологии. Той обаче се е отказал от идеята за налагане на подобни рестрикции конкретно по отношение на Китай, предадоха световните агенции.

"Президентът Тръмп взе решение, че плановете на Конгреса за увеличаване на правомощията на Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ е "най-добрият подход за защита на ключови американски технологии", посочиха от неговата администрация и допълниха: "По този начин инвестиционната среда в САЩ ще остане отворена"

В изявлението на Белия дом се допълва, че ако Конгресът не успее да гласува необходимите промени в CFIUS, които да защитят американските технологии и интелектуалната собственост, Доналд Тръмп ще поиска от администрацията да разработи нови инструменти на глобална основна.

В интервю за телевизия СиЕнБиСи (CNBC), финансовият министър Стивън Мнучин потвърди, че предлаганите промени в Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ представляват опит за засилване на инвестиционния контрол. И той отбеляза, че ако Конгресът на САЩ не гласува бързо необходимите промени в правомощията на CFIUS, Тръмп може да задължи Министерството на финансите с изпълнителна заповед да приложи същите разпоредби.

Мнучин обаче добави, че някои страни ще бъдат подложени на подсилен преглед въз основа на новите правила на Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ, което е сигурен знак, че една от тези страни ще бъде Китай.

Редица американски медии бяха писали през последните мерки за евентуални мерки, целящи да се забрани на компании с китайски капитал да инвестират в американски дружества в сектори като електрическото оборудване за автомобили, роботиката или космическите технологии, припомня АФП.

В същото време администрацията на американския президент Доналд Тръмп остро разкритикува Европейския съюз за вносните мита, обявени в отговор на въведеното от Вашингтон облагане на вноса на стомана и алуминий, обвинявайки Брюксел в "лицемерна" и "изкривена" употреба на правилата на Световната търговска организация (СТО), предаде Франс прес.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заявява в комюнике, че "Европейският съюз е изработил неоснователна правна теория", за да оправдае митническото облагане в отговор на американските мита върху стоманата.

Той обвинява "ЕС и други", сред които Китай, че "изкривяват правилата на СТО, за да означават това, което им харесва, когато им харесва".

С въведените наскоро мита Европейският съюз и Китай "игнорират правилата на СТО когато им е удобно", подчертава Лайтхайзър.

Американската администрация е на мнение, че ответните мерки на търговските им партньори са неоправдани, тъй като Съединените щати имат едностранното право да защитават стоманодобивната си промишленост "в името на националната сигурност", отбелязва търговският представител.

В заключение той предупреждава, че "САЩ ще вземат подходящи мерки, за да защитят интересите си".

Президентът Доналд Тръмп вече размаха заплахата да обложи с мита вноса на европейски автомобили и предупреди, че може може да въведе мита за стоки от Китай на потенциална стойност 400 милиарда долара.

След като Вашингтон въведе мита от 25 процента за вноса на стомана и 10 процента за вноса на алуминий, ЕС отговори, като наложи в петък мита върху американски стоки за 3.2 милиарда долара, включително за мотоциклети, бърбън и джинси.

В комюникето си Лайтхайзър обвинява европейските ответни мерки, че са "замислени, за да накажат американските компании и техните работници".

Съобщението беше разпространено, след като прочутият производител на мотоциклети Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson) обяви, че ще премести производството си извън САЩ, за да избегне митата за внасяните в Европа мотоциклети (около 17 на сто от продажбите му).
В отговор Тръмп гръмко заяви, че "Харли-Дейвидсън" не може да се произвежда в друга страна. Никога!", като заплаши да наложи мита на компанията, ако премести производството си извън САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес