Белият дом предупреди за опасностите от евентуалния "Брекзит"

Дейвид Камерън и Барак Обама

Белият дом предупреди, че икономиката на Великобритания ще отслабне, международното ѝ влияние ще намалее, а Европейският съюз ще бъде ощетен, ако през юни британците изберат да напуснат съюза, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Преди планирано за следващата седмица посещение на президента Барак Обама в Обединеното кралство висши американски представители подчертаха, че решението за "Брекзит"-а ще вземат британските избиратели, а американският президент ще предложи мнението си само "като приятел", ако то бъде поискано при двудневната му визита в Лондон.

Въпреки това Белият дом изложи американската позиция против Брекзит преди височайшето посещение, на което британският премиер Дейвид Камерън възлага надежди да има решаващо въздействие върху колебаещите се избиратели.

В икономически план, когато става въпрос за търговия, британската икономика ще е по-добре, ако остане в Европейския съюз, отколкото ако го напусне, каза Чарлз Купчан, старши директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитиран от вестника. Като ключов наш икономически партньор, това е важно за САЩ, допълни той.

Описвайки го като едно от най-големите достижения след Втората световна война, Купчан отбеляза, че ЕС днес преживява редица кризи - от миграцията и тероризма до слабия икономически растеж. Не бихме искали да станем свидетели на Брекзит, който би могъл да навреди на съюза и да увеличи предизвикателствата пред него, каза той.

Посещението на Обама в Лондон ще се състои между визитата му на 20 и 21 април в Саудитска Арабия, където го чакат тежки дискусии за "Ислямска държава", Иран и Йемен, и посещението в Германия на 24 и 25 април, когато с канцлера Меркел ще се опитат да вдъхнат нов живот на търговските преговори между САЩ и ЕС, уточнява "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?