Белият дом приветства един век дипломатически отношения с България

Белият дом приветства 100 години от установяването на дипломатически отношения между Съединените щати и България като изтъкна, че те са "на историческо равнище ", предаде агенция Асошиейтед прес.

" Съединените щати се радват на връщането на България след 1989 година към демокрацията и свободата ", се казва в декларация на говорителя на Белия дом Скот Маклелън. " Оттогава нашите отношения станаха дори по-здрави и задълбочени", се посочва в декларацията. "Президентът помогна да се стигне до решението на държавните глави на страните от НАТО през ноември 2002 г. да поканят България в Северноатлантическия съюз, а през май Сенатът гласува единодушно в подкрепа на отношенията на България с НАТО", се добавя в декларацията.

"България е силен поддръжник, приятел и партньор на Съединените щати и скоро ще бъде съюзник. България и САЩ са заедно в глобалната война срещу тероризма. В Съвета за сигурност и с войници в Ирак България е твърд поддръжник за слагане край на режима на Саддам и помага иракският народ да изгради свободна, миролюбива и демократична държава. Очакваме през следващите години здрави отношения на сътрудничество с България и българския народ", се казва в декларацията.

Асошиейтед прес посочва, че декларацията е публикувана с един ден закъснение поради последиците от урагана Изабел в петък и се отбелязва, че самото честване на 100-годишнината от официалното установяване на отношения между двете страни е било на 19 септември.

По БТА

Споделяне

Още от България