Белият дом проучва предложението за мироопазваща мисия в Сирия

Белият дом проучва предложението за мироопазваща мисия в Сирия

Белият дом съобщи, че проучва предложението на Арабската лига за изпращане на международна мироопазваща мисия в Сирия.


Президентският говорител Джей Карни заяви, че САЩ са започнали да обсъждат с Арабската лига и международните си партньори обстоятелствата, при които една сила под шапката на Арабската лига, на ООН или на друга организация би могла да поддържа мира.

 

Говорителят на Белия дом обаче не спомена нищо за американско участие в подобна сила, въпреки че САЩ са допринасяли със свои войници в подобни мисии на ООН. Карни посочи само, че вниманието сега е насочено към оказване на натиск върху президента Башар ал Асад да спре военните операции срещу протестиращите и да се откаже от властта.

 

"Една мироопазваща мисия може да започне само ако има мир, който за бъде опазван. За съжаление, знаем, че такъв мир няма", допълни говорителят.

 

Арабската лига предложи съвместна мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига в Сирия, за да се спре насилието, което продължава вече 11 месеца. Дамаск обаче категорично отхвърли предложението, като бе подкрепен и от Москва. Великобритания обаче застана за идеята.

 

Китайското външно министерство подкрепи посредническите усилия на Арабската лига в Сирия, но не даде ясен сигнал дали подкрепя предложението ѝ за изпращане на международна мироопазваща сила.

 

В същото време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви на пресконференция след среща с турския си колега Ахмет Давутоглу, че САЩ работят заедно с Турция за намиране на начини да се окаже хуманитарна помощ на сирийското население.

 

"Осъдително е това, че режимът е увеличил насилието в редица селища на страната и използва артилерия и стрелба от танкове срещу цивилни", каза Клинтън, цитирана от Франс прес.

Турският външен министър изрази съгласие, че трябва да бъде подета нова хуманитарна инициатива, която да осигури достъп до страдащите поради липса на храна и на медикаменти в цяла Сирия.

 

Хилари Клинтън каза, че САЩ нямат търпение да се присъединят към инициативата "Приятели на Сирия". След ветото на Русия и на Китай на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН Тунис предложи да организира на 24 февруари конференция на приятелите на Сирия.

 

"Срещата в Тунис ще бъде важна международна платформа да покажем нашата солидарност със сирийския народ и да изпратим до сирийския режим ясно и силно послание, че не може да продължава репресиите", изтъкна турският външен министър.

 

Клинтън и Давутоглу казаха също, че ще работят заедно за увеличаване на дипломатическия натиск върху режима в Сирия да спре изтребването на своя народ, по-специално чрез засилване на санкциите.

 

Според различни източници при насилието в Сирия досега са загинали повече от 6000 души.

 

Във вторник сирийският бунтовнически град Хомс бе подложен на най-ожесточените бомбардировки от пет дни насам от силите на режима на президента Башар ал Асад, съобщи Франс прес, като се
позова на опозиционна организация.

 

По данни на ООН над 300 души са загинали от 4 февруари при офанзивата срещу жилищни квартали в Хомс, с която режимът цели да смаже протестите в третия по големина град в Сирия, наречен
"столица на революцията".

 

"Ситуацията е трагична. Има бременни жени, болни от сърце и диабет, и най-вече ранени, които не успяваме да евакуираме", заявил Хади Абдала, член на "Революционния съвет на Хомс".

 

Той разказал, че трима активисти влезли в града с кола, натоварена с хляб, детско мляко и лекарства. Автомобилът им бил улучен от снаряд и тримата загинали, целите овъглени.

 

"Казахме им, че е опасно да идват, но те настояваха да се притекат на помощ на жителите", добавил представителят на опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?