Скандалът в САЩ може да се разрасне

Белият дом проверява колко е ощетена националната сигурност от разкритията за подслушването

Москва предлага убежище на Едуард Сноудън, Джулиан Асанж го обяви за герой

Едуард Сноудън

Правителството на Барак Обама започна вътрешна проверка, за да оцени какви щети за националната сигурност са причинили разкритията на Едуард Сноудън за строго секретните програми за подслушване на Агенцията за национална сигурност (АНС).

Проверката е отделна от разследването за изтичане на информация, започнато от Министерството на правосъдието, уточни източник на Ройтерс. Тя трябва да установи мащаба на пораженията върху програмите за национална сигурност от разкриването на подробности за дейността на АНС по събиране на информация от телефонни разговори и имейли, посочва източникът. Тя ще прецени дали разкритията на Сноудън са довели до загуба на източници или методи и до отчуждаването на хора, сътрудничели с АНС, каза той.

Според Марк Зайд, адвокат, специализиран в защитата на подследствени правителствени служители, проверката вероятно ще проследи обмяната на мнения в интернет на лицата, които са "мишени" на разузнаването, за да прецени дали са променили тактиката си в резултат на разкритията.

Скандалът с подслушването може да се разрасне

В следващите седмици се очаква да има още "значими разкрития" от информацията за тайните програми за следене в интернет пространството на американското разузнаване.

Журналистът от вестник "Гардиън" Глен Грийнуолд заяви, че в момента се обмисля кога да се огласи следващата история на базата на информация, осигурена от 29-годишния служител на компанията подизпълнител на правителството "Буз Алън Хамилтън" Едуард Сноудън.

Материалите на журналиста разобличиха миналата седмица широкообхватни правителствени програми на САЩ за събиране на телефонни и интернет данни.

Самият източник на информацията Едуард Сноудън разкри самоличността си във видеоинтервю за "Гардиън".

Той обяви, че е решил да разкрие тайните на Националната агенция за сигурността на САЩ и на администрацията на Барак Обама, защото бил разочарован от президента, който продължавал политиката за следене, подета от предшественика му Джордж Буш-младши.

От изнесената информация стана ясно, че американското разузнаване следи телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Гугъл, Фейсбук, Скайп и Ютюб. Това разкритие предизвика мегаскандал в САЩ.

Смята се, че американецът се укрива в Хонконг, а американски конгресмени вече настояват за есктрадицията му. САЩ и Хонког подписаха през 1996 г. споразумение за екстрадиция, година преди бившата британска колония да бъде върната на Китай. Споразумението позволява размяна на заподозрени за криминални деяния. Сега в него може да се намеси и правителството в Пекин.

Според споразумението Сноудън може да бъде арестуван за 60 дни от властите на Хонконг, ако САЩ поискат това и докато Вашингтон подготвя официална молба за екстрадиция.

Според Реджина Ип, хонконгски депутат и бивш министър по сигурността, би било "мъдро" Сноудън напусне Хонконг.

 

На този фон фирмата "Буз Алън Хамилтън холдинг корпорейшън" съобщи във вторник, че е уволнила Едуард Сноудън за нарушаване на фирмената етика и политика.

Москва предлага убежище на Едуард Сноудън, Джулиан Асанж го обяви за герой

В същото време Москва обяви, че е готова да разгледа евентуална молба на Сноудън за политическо убежище.

Сноудън обаче засега е изразил интерес само към убежище в Исландия.

Основателят на ”Уикилийкс” Джулиан Асандж призова страните по света да предоставят убежище на Сноудън. Марин льо Пен, лидер на френската крайната десница Национален фронт, също поиска Париж да предостави убежище на американеца.

"Едуард Сноудън е герой, който информира обществеността за едно от най-сериозните събития на това десетилетие - създаването на система за всеобщо следене", посочи Асандж.

След разкритията на Сноудън американският вестник "Ню Йорк таймс" призовава за истински дебат за следенето на комуникациите.

"Ако президентът иска смислен дебат, той може да нареди на своите директори от разузнаването да обяснят на обществото как точно Агенцията за национална сигурност (АНС) събира данни. Тъй като вече няма особен смисъл да се прикрива програмата, е време обществото да получи отговори на някои основни въпроси", коментира "Ню Йорк таймс".

Разкритията на Сноудън за АНС са последица от прекалената секретност, пише друг американски вестник - "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В момент, когато администрацията и Конгресът са гневни заради течовете на информация към "Вашингтон пост" и "Гардиън", властите трябва да се сърдят сами на себе си.

"Именно техните усилия да скрият такава огромна и важна програма от американското общество станаха причина това напрежение да избухне. Вместо да позволят един демократичен общ дебат за програмите, който нямаше да изложи на риск националната сигурност, опитите им да държат на тъмно обществото предизвикаха обратен ефект, вследствие на който рисковете за националната сигурност са извън контрол", отбелязва изданието.

Британската преса също коментира скандала.

"Едуард Сноудън е един съвременен американски герой", пише британският вестник "Индипендънт".

Разкритията на Сноудън не трябва да ни заблуждават, че правителството е някаква сила на доброто, пише друг британски вестник, "Гардиън".

"Държавата ни е враг - отмъстителен, любопитен Голям брат, който може да нахълтва при всекиго навсякъде", отбелязва ежедневникът. "Последиците от разкритията на Сноудън за "Гардиън" за мащабите на инвазията на държавата в личната неприкосновеност ще траят дълго. Още по-шокиращото е, че това е позволено от един президент демократ, който се застъпваше за надежда и доверие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?