Белият дом: Разузнавателните данни за Ирак може да са били грешни

Белият дом за пръв път призна, че разузнавателните данни за Ирак преди войната може да са били грешни.

Доскоро президентът Джордж Буш твърдеше, че в Ирак ще бъдат открити оръжия за масово унищожение. Сега обаче в поредица от интервюта неговата съветничка по националната сигурност Кондълиза Райс признава за възможни грешки в разузнавателните данни от преди войната, съобщи Би Би Си.

Кондълиза Райс направи тези изявления след призивите за независимо разследване, отправени от бившия ръководител на американските оръжейни инспектори Дейвид Кей. Кей, който подаде оставка миналата седмица, заяви, че според него не е имало големи арсенали в Ирак преди войната.

Това е болезнен процес за Белия дом, но след доклада на Дейвид Кей за правителствените служители вече е невъзможно да се придържат към твърдението, че в Ирак ще бъдат намерени забранени оръжия.

"Според мен има доказателства, че съществуват различия между онова, което знаехме, че става там, и онова, което открихме", каза Кондълиза Райс по телевизия Си Би Ес.

Тя обаче отхвърли призивите за независимо разследване на работата на разузнаването в периода преди войната.

Бившият иракски лидер Саддам Хюсеин бе опасен човек в опасна част от света и беше време да се направи нещо за заплахата, която носеше той, заяви Райс.

"Когато си има работа с потайни режими, които искат да мамят, човек никога не може да е изцяло сигурен", каза още Кондолиза Райс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?