100 жертви в Сирия само за денонощие

Белият дом: Режимът на Башар Асад неизбежно ще падне

Белият дом: Режимът на Башар Асад неизбежно ще падне

Насилието в Сирия е отнело живота на около сто души само за едно денонощие. 55 от жертвите са цивилни, съобщи Франс прес.

Насилието в страната ескалира, като силите на президента Башар Асад и опозиционната армия влязоха в сражение край столицата Дамаск.

 

Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека 40 от цивилните жертви са дадени в град Хомс и околностите му, девет - в Дераа, пет - в едно от предградията на Дамаск и една - в провинция Идлиб. Освен това са убити 10 дезертьори от сирийската армия, шестима членове на силите за сигурност и 25 военнослужещи.

 

Сирийските сили за сигурност продължават и във вторник голямата си операция срещу бунтовническите сили, съобщи ДПА. Според сирийската държавна телевизия операцията е възстановила стабилността в град Ал Гота и околните райони, които са само на 8 км от Дамаск.

 

На този фон Белият дом обяви, че подкрепя усилията за намиране на политическо решение за кризата в Сирия и заяви, че режимът на президента Башар ал Асад неизбежно ще падне от власт.

 

Говорителят на Белия дом Джей Карни каза, цитиран от Ройтерс, че за момента САЩ не разполагат с подробни данни за предложението на Русия да бъде домакин на среща между представители на сирийското правителство и опозицията.

 

"Но по принцип ние подкрепяме усилията за постигане на политическо решение, за да спре насилието в Сирия", добави той.

 

Карни каза, че Вашингтон обсъжда с Москва и други партньори как да бъдат използвани всички инструменти на международната общност и на ООН, за да бъде принудено сирийското правителство да прекрати репресиите. По думите на Карни важно е да се намеси Съветът за сигурност на ООН, след като Дамаск отхвърли мирния план на Арабската лига.

 

Джей Карни подчерта, че падането на сирийския президент от власт е неизбежно. Когато правителствата вземат решения каква позиция да заемат по този въпрос и какви по-нататъшни стъпки трябва да бъдат предприети относно бруталността на режима на Асад, важно е да не отчитат факта, че той ще си отиде. Режимът е загубил контрола върху страната и накрая ще падне", предрече говорителят на Белия дом.

 

Режимът на президента Башар Асад обаче отхвърли критиките на САЩ и на Западна Европа и заяви, че ще се пребори с опитите на Запада да всее хаос в страната.

 

Сирийската държавна осведомителна агенция разпространи изявление на източник от външното министерство, който заявява, че Дамаск не е учуден от липсата на разум, за който според него говорят тези изявления, и съжалява, че ги правят страни, които имат навика да използват Близкия изток като арена за "своята лудост и своите провали". Днес Сирия се защитава от тероризма и ще продължи да го прави. Тя ще осуети опитите на тези страни да предизвикват хаос в страната, се казва още в разпространеното съобщение.

 

Юристи на Съвета за сигурност на ООН продължиха вчера работата си по внесената от Мароко проекторезолюция, в която се призовава за спиране на кръвопролитието в Сирия и защита на цивилните. Русия, една от петте постоянни членки на Съвета с право на вето, заяви, че не приема проекторезолюцията. Китай не е обявил публично намеренията си. Останалите трима постоянни членове - Франция, САЩ и Великобритания - казаха, че подкрепят проектодокумента.

 

Подготвената проекторезолюция призовава президента Башар Асад да прехвърли цялата си власт на своя вицепрезидент, за да бъде извършен демократичен преход, съобщи Франс прес.

 

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере в 15 ч. нюйоркско време (20 часа по Гринуич) днес, за да разгледа проекторезолюцията, която повтаря в основни линии плана за излизане от кризата, обявен преди седмица от Арабската лига.

 

В текста се подчертава, че "нищо в тази резолюция не налага на страните да прибягват до сила или до заплаха за използване на сила", за да бъде смекчено противопоставянето на Русия и Китай.


Резолюцията подкрепя плана на Арабската лига, който предвижда сирийският президент да прехвърли цялата си власт на вицепрезидента с цел пълно сътрудничество с правителството на националното единство по време на прехода.

 

Резолюцията предвижда свободни и прозрачни избори под арабско и международно наблюдение.

Отправен е призив към сирийското правителство незабавно да сложи край на всички нарушения на правата на човека и нападенията срещу онези, които упражняват правото на свободно изразяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?