Белият дом: Русия да помни уроците на СССР в Афганистан и на САЩ в Ирак

Лавров и Кери обсъдиха координиране на действията в Сирия, за да се избегнат инциденти

Белият дом: Русия да помни уроците на СССР в Афганистан и на САЩ в Ирак

Администрацията на Барак Обама заяви, че при провеждането на военната си операция в Сирия Русия трябва да помни печалния опит на Съветския съюз в Афганистан и на САЩ в Ирак, където загинаха около 4000 американски военни и цивилни.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от осведомителните агенции, каза, че САЩ продължават да смятат стратегията на Русия за неподходяща, защото тя е насочена предимно към подкрепа на сирийския президент Башар Асад, а не към разгром на екстремистите.

"Русия рискува да се подложи на още по-голяма международна изолация и да бъде въвлечена в междурелигиозен конфликт", каза той.

Русия не може или не иска да прави разлика в целите в Сирия и повечето ѝ въздушни удари се нанасят в райони, където не присъства "Ислямска държава", а са под контрола на умерената опозиция.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха ситуацията в Сирия в телефонен разговор снощи, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Двамата обсъдили координирането на борбата с Ислямска държава за избягване на инциденти в сирийското въздушно пространство, където и Русия, и САЩ извършват отделни въздушни операции.

Лавров и Кери обсъдили също изпълнението на минските договорености за Украйна, както и въпроси на руско-американските отношения, се посочва в изявлението на министерството.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че разговорът между двамата дипломати е продължил около 30 минути и че Кери е изразил пред Лавров безпокойство от това, че руската въздушна операция в Сирия е насочена срещу мишени, които не са свързани с Ислямска държава, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят