Белият дом: Санкциите остават, докато Русия не върне Крим на Украйна

Белият дом: Санкциите остават, докато Русия не върне Крим на Украйна

Американските санкции срещу Русия заради анексирането на Крим ще продължат, докато полуастрова не бъде върнат на Украйна. Това съобщиговорителят на американския президент Сара Сандърсна прескнференция в Белия дом в понеделник, предадоха световните агенции. 

"Ние не признаваме опита на Русия да анексира Крим. Санкциите срещу Русия ще продължат докато Русия не върне полуострова на Украйна", каза Сандърс.

Неотдавнашни изказвания на американския президент Доналд Тръмп, който ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, и на съветника му по националната сигурност Джон Болтън подхраниха спекулации в американски медии, че Вашингтон може да промени позицията си за Крим, отбелязва ДПА. 

Миналия петък Тръмп съобщи, че на срещата си с Путин смята да засегне темата за Крим.

Коментирайки тези думи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви в понеделник пред журналисти, че Кримският полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., е неделима част от Русия и не може да бъде тема от дневния ред на срещата между двамата президенти. 

"Президентът на Русия неведнъж е казвал и е разяснявал на своите събеседници, че в дневния ред не може и никога няма да има такъв въпрос, защото Крим е неделима част от Русия. Всички останали въпроси са консенсусни, въпроси, подлежащи на обсъждане, и такива, по които може да се търсят възможни точки на съвпадащи позиции", каза Песков, цитиран от ТАСС. 

Миналата седмица Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия до края на годината.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?