Белият дом се опитал да прикрие, че Тръмп е търсил компромат срещу Байдън от чужда държава

Украинската афера се задълбочи с огласената жалба на разобличител

И. д. директор на националното разузнаване Джоузеф Макгуайър

Президентът Доналд Тръмп не само е злоупотребил със служебното си положение, опитвайки се да поиска от Украйна да се намеси в президентските избори през 2020 г. в негова полза, но и Белият дом се е опитал да укрие доказателствата за това поведение. Това се твърди в жалба на разобличител, представена в четвъртък от Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ, която е контролирана от демократите.

В телефонен разговор, проведен през юли т.г., американският президент е поискал от украинския си колега Влодомир Зеленски да разследва политическия опонент на Тръмп от Демократическата партия Джо Байдън. Тръмп е действал в координация с главния прокурор на САЩ и личния си адвокат , става ясно от стенограма на разговора, разпространена от президентската администрация в сряда.

Републиканците не смятат, че изнесената стенограма съдържа основания за обвинения към президента.

Опонентите на Тръмп обаче са на мнение, че разкритията потвърждават, че той се е обърнал към чужда държава, за да намери компромат срещу потенциалния си съперник на следващите избори Джо Байдън.

Белият дом се опитал да прикрие доказателствата

Според демократите Белият дом се е опитал да прикрие всички подробности от телефонния разговор между Тръмп и Зеленски, както се твърди в жалбата на разобличителя.

В нея се посочва, че стенограмата от разговора не е била съхранявана в обичайната компютърна система, а в отделна система, използвана за класифицирана информация.

Официалната стенограма от 30-минутния телефонен разговор съдържа удивителна размяна на молби, обещания и ласкателство, като някои от репликите не се отнасят до Байдън, отбелязва Ройтерс. Стенограмата бе разпространена ден след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси съобщи, че институцията стартира процедура по импийчмънт на Тръмп. Разрастващата се политическа драма заплашва президентството на Тръмп, докато той води кампания за преизбирането му на поста през 2020 г.

Конгресмените започнаха да проучват "силно смущаващия" документ

В четвъртък Комисията по разузнаването в Камарата на представителите публикува редактирана версия на жалбата на разобличителя срещу президента, която е основен елемент при разследването на демократите за отстраняване на държавния глава, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Конгресмените започнаха да проучват поверителна версия на жалбата преди и. д. директорът на националното разузнаване Джоузеф Макгуайър да даде показания пред комисията. Демократите, които са прочели документа, казват, че той е "силно смущаващ".

Какво казва разобличителят

Жалбата отчасти е свързана с телефонен разговор от юли между Тръмп и Зеленски, в който Тръмп приканва Зеленски да разследва политическия му съперник демократ Джо Байдън.

"Бях уведомен от редица служители на правителството на САЩ, че президентът използва правомощията на длъжността си, за да поиска намесата на чужда страна в изборите от 2020 г. в САЩ. В дните след телефонния разговор научих от множество официални служители на САЩ, че високопоставени представители на Белия дом са се намесили, за да блокират достъпа до всички записи на телефонния разговор, особено на официалната дословна стенограма на разговора, която е изготвена както е обичайно от Белия дом", се казва в жалбата.

Самоличността на разобличителя не е оповестена. Разобличителят заявява, че описаните от него действия на президента и Белия дом представляват "сериозен или флагрантен проблем, злоупотреба или нарушение на закона". Разобличителят уточнява, че не е бил пряк свидетел на по-голямата част от описаните събития.

При изслушването му пред Комисията по разузнаването Макгуайър бе обвинен от Нанси Пелоси за това, че е нарушил закона с начина, по който е подходил с постъпилата жалба.

Председателят на Камарата на представителите напомни, че по отношение на жалби от разобличители законът ясно предвижда какво да се прави: директорът на националното разузнаване е длъжен да сподели постъпилата информация с разузнавателните комисии към Конгреса.

Пелоси изрази недоумение от това, че Макгуайър се е обърнал към Белия дом, който е обект на жалбата, да го инструктира как да постъпи с нея.

Какво казва и.д. шеф на националното разузнаване

Макгуайър зави по-рано пред членовете на комисията, че имал нужда да се посъветва с Белия дом как да решава въпроса с възможните привилегии на изпълнителната власт при разглеждането на жалбата.

Председателят на комисията за разузнаването в Камарата на представителите, демократът Адам Шиф, каза, че президентът е "изменил на клетвата си за встъпване в длъжност". Шиф обвини Тръмп, че се държи като мафиотски бос и че се опитва да изнуди Украйна.

И. д. директор на националното разузнаване обясни, че голяма част от текста на жалбата е защитен съгласно президентската "привилегия на изпълнителната власт", тъй като касае телефонен разговор между държавния глава и негов чуждестранен колега.

"Безпрецедентно"

Магуайър определи жалбата като безпрецедентна.

"Смятам, че всичко тук по тази тема е напълно безпрецедентно. Смятам, че разобличителят действа добронамерено. Смятам, че той е постъпил правилно и плътно се е придържал към закона", заяви Магуайър. Добави, че тази жалба се различава от всички други, за които той е чувал досега, тъй като в нея е замесен президентът.

Магуайър изрази притеснения, че личният адвокат на президента Руди Джулиани, който е частен гражданин, е въвлечен в опитите за убеждаване на Украйна да започне разследване срещу Джо Байдън.

Ден след телефонния разговор между двамата президенти, специалният представител на преговорите за Украйна Кърт Волкър и посланикът на ЕС Гордън Сондланд са се срещнали със Зеленски и други украински политици, съветвайки ги как да "навигират" във връзка с отправените от Тръмп искания, се посочва още в жалбата.

Белият дом разкритикува "истерията" на демократите

Белият дом разкритикува "истерията" на демократите, след като Конгресът на САЩ публикува жалбата.

"Нищо не се променя с публикуването на тази жалба, която не е нищо повече от компилация на разкази от трета ръка и статии в печата", заяви говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Тя добави, че "Белият дом ще продължи да отхвърля истерията и погрешните тълкувания, които се разпространяват от демократите и множество медии".

По-рано Тръмп призна, че лично е блокирал близо 400 млн. долара военна помощ за Украйна, което е станало приблизително по времето на телефонния му разговор със Зеленски. Тръмп обаче отрича да е притискал украинския държавен глава да разследва Байдън. Президентът обяви, че че странилата процедура по импийчмънта му е "скалъпена" и "лов на вещици".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят