Белият дом се оплита непрекъснато в лъжи

Доналд Тръмп и Джеймс Коми

Белият дом си играе с истината. Като се започне с прессекретаря Шон Спайсър, който неправилно твърдеше, че президентът Тръмп е събрал рекордна публика на церемонията по встъпването си в длъжност, високопоставени съветници на президента предоставяха информация, която е доказуемо невярна или опровергавана от други в Белия дом, включително от самия Тръмп. Моделът се повтори и тази седмица, след като съветниците по националната сигурност представиха една версия за това какво е казал Тръмп на руските официални лица в Овалния кабинет, а самия президент я промени.

Вчера Белият дом отрече съобщенията, че Тръмп е поискал от директора на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Демократите и някои републиканци приеха със скептицизъм тези опровержения.

Ето няколко епизода, които най-силно подкопават доверието в казаното от Белия дом:

Какво е споделил Тръмп с руснаците

"Вашингтон пост" съобщи в понеделник, че Тръмп е споделил класифицирана информация с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк за опасност групировката "Ислямска държава" да използва лаптопи на самолети за терористични цели. Други медии, в това число и Асошиейтед прес, потвърдиха по-късно тази информация.

Първа версия: Служители на Белия дом първоначално оспориха истинността на съобщението. "Статията е невярна", посочи вчера в писмено изявление заместник-съветничката по националната сигурност Дина Хабиб Пауъл.

Втора версия: Тръмп се намеси вчера и каза, че има властта да разкрива каквото си иска. Той не отрече да е обсъждал класифицирана информация. "Като президент исках да споделя с Русия (на официална среща в Белия дом), за което имам пълно право, факти, отнасящи се за тероризъм и за безопасност на полетите. По хуманитарни причини, а и искам Русия да засили борбата срещу ИДИЛ и тероризма", написа Тръмп в няколко туита.
Защо бе уволнен Коми

Без предупреждение президентът уволни миналата седмица Коми, който водеше разследване за възможни връзки между кампанията на Тръмп и руската намеса в президентските избори в САЩ. Първоначално Белият дом каза, че решението е било взето заради заместник-главния прокурор Род Розенстайн, който написа силно критичен доклад за разследването на Коми срещу Хилари Клинтън и ползвания от нея личен имейл сървър за служебни цели.

Версия едно: "Хора от министерството на правосъдието направиха настоятелна препоръка, а президентът ги послуша и предприе бързи и решителни действия да уволни Джеймс Коми. Той взе на сериозно препоръката. И взе решение въз основа на нея", каза заместник-говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс пред телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Версия две: "Той направи препоръка. Но и без тази препоръка щях да уволня Коми със съзнанието, че никога няма да дойде правилният момент да го направя. И всъщност, когато реших просто да действам, си казах, казах си: "Всъщност това с Тръмп и Русия е измишльотина", каза Тръмп в ефира на телевизия Ен Би Си.

Пенс защитава Флин

Вицепрезидентът Майк Пенс твърдеше настойчиво, че Флин не е обсъждал антируските санкции от времето на Обама в разговора си с Кисляк в периода след избирането на Тръмп за президент и преди встъпването му в длъжност. Това твърдение бе невярно и Белият дом хвърли вината върху Флин, когато го уволни месец по-късно.

Едно: "Те не са говорили за нищо, свързано с решението на САЩ да изгонят руски дипломати или за налагането на санкции срещу Русия", каза Пенс на 15 януари в телевизия Си Би Ес.

Две: Тръмп и висши съветници в Белия дом научиха на 26 януари, че Флин е обсъждал санкциите с Кисляк; Тръмп уволни Флин на 13 февруари, защото е излъгал Пенс, след като медии огласиха съдържанието на разговорите между съветника по националната сигурност и руския посланик.

Терористична атака в Боулинг грийн?

Съветничката в Белия дом Келиан Конуей смая мнозина, когато явно си измисли терористична атака в Кентъки, за да оправдае нуждата от от спорния указ на Тръмп, с който бе забранено на граждани от няколко мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ.

Едно: "При президента Обама беше наложена шестмесечна забрана върху програмата за иракски бежанци, след като двама иракчани дойдоха тук, радикализираха се и бяха главните организатори на клането в Боулинг Грийн", каза Конуей на 3 февруари в ефира на Ем Ес Ен Би Си. "Повечето хора не знаят за това, защото то не беше отразено."

Две: Малко по-късно тя написа в "Туитър", че имала предвид "терористи от Боулинг Грийн". През май 2011 г. двама мъже в Кентъки бяха обвинени в заговор за изпращане на оръжия и пари на агенти на Ал Каида в чужбина, заради което правителството на Обама забави процеса по разглеждане на молбите на иракски бежанци за специални имигрантски визи. Конуей така и не поправи некоректното си изказване, че по времето на Обама е била спряна програмата за прием на бежанци.

Числеността на публиката при встъпването в длъжност на Тръмп

Спайсър направи дебют на подиума на 21 януари, като изчете петминутно изявление за това колко много хора имало предния ден на церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп.

Едно: Никога досега толкова много хора не са гледали церемония по встъпване в длъжност, както тук на живо така и по света пред екраните, каза Спайсър. Той обясни защо сред тълпите имало толкова много бели зони: "За пръв път в историята на нашата страна бяха използвани покривала, за да се предпази тревата на Националната алея".

Две: Няколко дни след това Спайсър се дистанцира от тези твърдения и каза, че е бил накаран да ги направи. На снимки от първото встъпване в длъжност на Обама се вижда значително по-голям брой присъстващи. По данни на маркетинговата компания "Нилсън" зрителите пред телевизионните екрани за клетвата на Тръмп са били по-малко от тези при встъпването в длъжност на Обама, както и от тези на рекордьора по телевизионна аудитория Роналд Рейгън. Покривала бяха използвани и през 2013 г. за второто встъпване в длъжност на Обама.

По БТА

Споделяне

Още от Свят