"Белла България" с глоба от 218 хил. лв. заради игра с екскурзии

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 217 680 лв. "Белла България" АД заради промоционалната игра на дружеството "Стягайте багажа за LEKI пътешествия".

Според рекламното съобщение всяка седмица от 2 ноември до 13 декември 2009 г. всеки, изпратил уникален код от опаковката на шпекови колбаси "LEKI", може да се състезава за четири уикенд-екскурзии за двама до Париж, Лондон, Рим и Берлин. Също така в периода на играта могат да бъдат спечелени и 100 пътнически куфара "Самсонайт".

Законът забранява действия, които с непазарни елементи влияят на решението на потребителя дали да купи дадена стока или не, като се отклонява вниманието му от търговските свойства на продукта.

КЗК счита, че поведението на Белла България е нарушение на добросъвестната търговска практика и пазарните принципи, при което конкуренцията не е насочена към по-високото качество и конкурентни цени на предлаганите стоки или услуги, а цели привличане на клиенти по начини, несвързани търговските характеристики на предлаганите продукти.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода на нарушението и реализирания оборот от страна на ответното дружество.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?