Bellingcat: Полковник от руското ГРУ с ключова роля за свалянето на малайзиския самолет над Украйна

Bellingcat: Полковник от руското ГРУ с ключова роля за свалянето на малайзиския самолет над Украйна

Съвместно разследване на експертно-журналистическата група Bellingcat, McClatchy’s и The Insider е успяло с много голяма вероятност да установи и втория от двамата главни заподозрени за свалянето на малайзиския пътнически самолет над Украйна през 2014 г. Това е действащият генерал от Главното разузнавателно управление (ГРУ, руското военно разузнаване) Олег Владимирович Иванников, известен също като бивш министър на отбраната на Южна Осетия Андрей Лаптев. Той е ръководил действията на руските войски на украинска територия, подвизавайки се под прозвището "Орион" и освен това е командвал Частна военна компания "Вагнер".

Групата Bellingcat разполага с доказателства, че той е участвал в прехвърлянето от Русия в Украйна на ракетата "Бук", с която на 17 юли 2014 г. е свален малайзийският самолет, извършващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур. Това става на територията на Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти.

Разследването е извършено въз основа на открити източници. То не е криминално разследване и резултатите от него не могат да станат основание за съдебно решение.

Преди ден международното разследване, извършено от Съвместна следствена група (Joint Investigation Team - JIT), натоварена с официалното разследване за свалянето на малайизския самолет, потвърди, че ракетата е принадлежала на 53-а руска бригада, но ключовите организатори за доставянето на зенитно-ракетния комплекс в Украйна още не са установени.

В петък Холандия и Австралия официално обявиха, че Русия е отговорна за катастрофата, при която загинаха 298 човека, но руските власти отхвърлят каквато и да е вина.

Морис Ракушицкий от Bellingcat в петък заяви на пресконференция в Хага, че имат достатъчно основания да посочат кой е единият от двамата главни извършители: "Това е бил човек, който пряко е командвал военните операции и както вчера чухме от JIT, там е присъствала руска военна част и не виждаме как той може да не е бил свързан с унищожаването на MH17".

Bellingcat посочва в доклада си (пълният текст на руски език е достъпен на сайта The Insider ), че през 2014 и 2015 г. Иванников е координирал действията на проруските сепаратисти в украинската Луганска област и бойци от частна военна компания, известна като "група Вагнер". Тези функции той е изпълнявал и през юли 2014 г., когато е свален малайизският самолет.

В периода 2004-2008 г. Иванников е служил в Южна Осетия, където под името Андрей Иванович Лаптев е заемал длъжността ръководител на Съвета по отбрана, а след това и министър на отбраната.

Сега, както предполагат от Bellingcat, Иванников се намира в Сирия.

"Имаме "Бук", на х*й, ще сваляме"

Три дни преди трагедията – на 14 юли 2014 г. се води телефонен разговор между Олег Бугров, в онзи момент "зам.-министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Луганска народна република, и човек на име "Андрей Иванович" с прякор "Орион".

Бугров докладва за това, че украинските самолети обстрелват позиции на сепаратистите. "Орион" го успокоява: "Така те отмъщават за самолетите, но само два дни останаха, ние вече имаме "Бук", на х*й, ще сваляме".

И действително след два дни – и по-точно на 17 юли сутринта, зенитно-ракетен комплекс "Бук" под номер 332, принадлежащ на руската 53-а зенитно-ракетна бригада (базирана в Курск), пресича руската граница и се оказва на територията, контролирана от проруските сепаратисти в Украйна.

В 16:20 същия ден с изстрел от този "Бук", разположен на полето на юг от с. Снежное (и към момента територия, контролирана от сепаратистите), е свален пътническият Боинг, извършващ полет MH17.

Сепаратистите радостно отчитат, че е свален украински военнотраспортен самолет Ан, но няколко часа по-късно разбират грешката си. В същия този ден същият този "Бук" под номер 332, но без една ракета, е забелязан да се връща към руската граница.

"Орион" и "Делфин" – двамата ключови заподозрени

През 2016 г. JIT призова да се установи самоличонстта на двамата ключови заподозрени - "Орион" и "Делфин". В предишно разследване на The Insider и Bellingcat бе идентифициран "Делфин": оказа се, че това е руският генерал Николай Ткачьов.

От публикуваните документи на JIT следва , че "Орион" е ръководил военните действия, намирайки се на фронтовата линия, докато Ткачьов ("Делфин") е бил извън зоната на военните действия (вероятно в Русия). И двамата обаче обсъждат тайното прехвърляне на въоръжение, включително с помощта на трал (видно от снимки и видеодокументи, "Бук"-ът, с който е свален MH17, е бил внесен в Украйна на трал).

Игор Гиркин (Стрелков), който в онзи момент е заемал поста "министър на отбраната на ДНР" ( ДНР е самопровъзгласилата се Донецка народна република - бел.ред.) потвърждава пред The Insider, че е виждал "Орион" в щаба в Краснодон и че той бил високопоставен руски офицер.

Идентифицирането на "Орион"

The Insider и Bellingcat в течение на няколко месеца са се опитвали да разберат кой е тайнственият полковник и вероятно тези усилия е можело да се провалят, ако не са се натъкнали на необичаен женски глас и не е съществувала любовта към пазаруване в интернет.

Разследващите екипи са стигнали до домашния адрес на Иванников, освен това открили сина му, който сега живее и работи в Швейцария.

В руските официални бази фигурира човек под име Олег Владимирович Иванников, роден на 2 април 1967 г., който живее в Москва и трудоустроен в Министерството на отбраната. Олег Иванников е роден през 1967 г в бившата ГДР, в град Карлмарксщадт в семейството на съветски военнослужещ. През 1980-те години завършва висше военно образование в Киев и Москва, в ракетно-балистичен факултет.

По спомени на Игор Гиркин щабът с руските полковници и генерали в украинското гранично градче Краснодон е съществувал от средата на юли 2014 г. и именно там той е виждал "Орион".

Други източници твърдят, че той е бил базиран в Луганск в сградата на областния военен комитет. Съдейки по всичко, "Орион" е ръководил действията от двата пункта, при това Краснодон е бил база за руското командване, а в Луганск Иванников е ръководил действията на сепаратистите.

ЧВК "Вагнер" също била под разпореждането на Иванников

Не негово подчинение е била скандално известната "група Вагнер" (частна военна корпорация, оглавявана от Дмитрий Уткин, която води активни бойни действия в Украйна, Сирия и Централноафриканската република). Това потвърждава и бивш участник в ЧВК "Вагнер".

Източник на The Insider и Bellingcat, запознат със ситуацията, е потвърдил, че Иванников е давал преки разпореждания на Вагнер (Уткин). Официално "група Вагнер" не е свързана с руските власти, но нейни членове използват в Сирия военна база на руското военно министерство, а през 2016 г. се снимаха с президента Владимир Путин по време на прие в Кремъл.

Роман Доброхотов от The Insider, който в петък участва в пресконференция за разследването заедно с представители на Bellingcat, разказа, че сутринта се обадил на домашния телефон на Иванников, но жена му казала, че той няма да си е у дома поне още половин месец и че самата тя не знае как да се свърже с него.

Ако се съди по званията и длъжностите, които е заемал Иванников, може да се предположи, че по време на събитията в Южна Осетия той е бил полковник, а сега вероятно званието му е не-ниско от генерал-майор.

Анализирайки фотографии, видеозаписи, спътикови снимки и други данни, Bellingcat обяви още 2015 г. , че ракетата "Бук", с която е свален малайзиският Боинг, е била докарана от Русия и веднага след трагедията е върната обратно там. След това експертите и журналистите от Bellingcat успяха да установят с точност, че ракетата е принадлежала на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край Курск.

Малайският самолет се разбива в небето над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. в 16:20 ч. местно време. Мнозинството от всички 298 жертви са холандски граждани. Трагедията става в един от най-критичните периоди на противопоставянето между украинската армия и проруските сепаратисти в региона.

Москва отрича да има нещо общо със случая, представяйки различни и често взаимно изключващи се версии за вината на украинските военни.

Руското следствие, което започна дело за свалянето на самолета, заяви, че разглежда като приоритетна версията, че малайизският Боинг е свален от самолет Су-25 на украинските Военновъздушни сили. Различни експерти обаче доказаха, че това по принцип е невъзможно: Су-25 не лети на такава височина и няма ракета, способна да свали самолет на 10-километрова височина.

Сепаратистите се поздравяват за свалянето на самолета, докато не разбират грешката

В дните и седмиците, предшествали гибелта на полет MH17, въоръжени отряди на проруски сепаратисти, противопоставящи се на украинската армия в Донбас, сваляха един след друг украински самолети.

На 17 юли, около 40 минути след катастрофата на MH17, в група на социалната мрежа "Вконтакте" се появява "сводка от Стрелков, Игор Иванович", в която пише следното: "В района на Торез току що свалиха самолет Ан-26 [...] Предупреждавахме ги да не летят в нашето небе[...] Птичката падна над резервоара за отпадъци, не засегна жилищния сектор. Мирни хора не пострадаха."

След като се разбра, че е свален пътнически самолет, този постинг бе свален, а Игор Гиркин (Стрелков) заяви, че няма никакво отношение към групата. В течение на три месеца обаче от името на Стрелков в тази група се публикуваха съобщения за хода на бойните действия в Славянск и други места, а тези съобщения бяха активно използвани от журналисти и Гиркин-Стрелков не оспорваше тяхната автентичност.

Не само Иванников и Ткачьов, но и Путин трябва да бъде привлечен под отговорност

Съгласно Наказателния кодекс на Русия, провеждането на агресивна война се наказва с 20 години затвор. Под агресия се разбира използването на въоръжените сили на Русия срещу суверенитета, териториалната неприкосновеност или политическата независимост на друга държава. В този смисъл, без значение каква е била ролята на генералите Иванников и Ткачьов за свалянето на малайзийския самолет, техните действия се явяват сериозно престъпление. Президентът Владимир Путин също е под заплаха да бъде подведен под отговорност, в качеството му на върховен главнокомандващ: според чл. 353 от Наказтелния кодекс планирането, подготовката или разгръщането на агресивна война се наказва с лишаване от свобода за срок от 7 до 15 години, напомня The Insider.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят