Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Bellingcat: Полковник от руското ГРУ с ключова роля за свалянето на малайзиския самолет над Украйна

44 коментара
Bellingcat: Полковник от руското ГРУ с ключова роля за свалянето на малайзиския самолет над Украйна

Съвместно разследване на експертно-журналистическата група Bellingcat, McClatchy’s и The Insider е успяло с много голяма вероятност да установи и втория от двамата главни заподозрени за свалянето на малайзиския пътнически самолет над Украйна през 2014 г. Това е действащият генерал от Главното разузнавателно управление (ГРУ, руското военно разузнаване) Олег Владимирович Иванников, известен също като бивш министър на отбраната на Южна Осетия Андрей Лаптев. Той е ръководил действията на руските войски на украинска територия, подвизавайки се под прозвището "Орион" и освен това е командвал Частна военна компания "Вагнер".

Групата Bellingcat разполага с доказателства, че той е участвал в прехвърлянето от Русия в Украйна на ракетата "Бук", с която на 17 юли 2014 г. е свален малайзийският самолет, извършващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур. Това става на територията на Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти.

Разследването е извършено въз основа на открити източници. То не е криминално разследване и резултатите от него не могат да станат основание за съдебно решение.

Преди ден международното разследване, извършено от Съвместна следствена група (Joint Investigation Team - JIT), натоварена с официалното разследване за свалянето на малайизския самолет, потвърди, че ракетата е принадлежала на 53-а руска бригада, но ключовите организатори за доставянето на зенитно-ракетния комплекс в Украйна още не са установени.

В петък Холандия и Австралия официално обявиха, че Русия е отговорна за катастрофата, при която загинаха 298 човека, но руските власти отхвърлят каквато и да е вина.

Морис Ракушицкий от Bellingcat в петък заяви на пресконференция в Хага, че имат достатъчно основания да посочат кой е единият от двамата главни извършители: "Това е бил човек, който пряко е командвал военните операции и както вчера чухме от JIT, там е присъствала руска военна част и не виждаме как той може да не е бил свързан с унищожаването на MH17".

Bellingcat посочва в доклада си (пълният текст на руски език е достъпен на сайта The Insider ), че през 2014 и 2015 г. Иванников е координирал действията на проруските сепаратисти в украинската Луганска област и бойци от частна военна компания, известна като "група Вагнер". Тези функции той е изпълнявал и през юли 2014 г., когато е свален малайизският самолет.

В периода 2004-2008 г. Иванников е служил в Южна Осетия, където под името Андрей Иванович Лаптев е заемал длъжността ръководител на Съвета по отбрана, а след това и министър на отбраната.

Сега, както предполагат от Bellingcat, Иванников се намира в Сирия.

"Имаме "Бук", на х*й, ще сваляме"

Три дни преди трагедията – на 14 юли 2014 г. се води телефонен разговор между Олег Бугров, в онзи момент "зам.-министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Луганска народна република, и човек на име "Андрей Иванович" с прякор "Орион".

Бугров докладва за това, че украинските самолети обстрелват позиции на сепаратистите. "Орион" го успокоява: "Така те отмъщават за самолетите, но само два дни останаха, ние вече имаме "Бук", на х*й, ще сваляме".

И действително след два дни – и по-точно на 17 юли сутринта, зенитно-ракетен комплекс "Бук" под номер 332, принадлежащ на руската 53-а зенитно-ракетна бригада (базирана в Курск), пресича руската граница и се оказва на територията, контролирана от проруските сепаратисти в Украйна.

В 16:20 същия ден с изстрел от този "Бук", разположен на полето на юг от с. Снежное (и към момента територия, контролирана от сепаратистите), е свален пътническият Боинг, извършващ полет MH17.

Сепаратистите радостно отчитат, че е свален украински военнотраспортен самолет Ан, но няколко часа по-късно разбират грешката си. В същия този ден същият този "Бук" под номер 332, но без една ракета, е забелязан да се връща към руската граница.

"Орион" и "Делфин" – двамата ключови заподозрени

През 2016 г. JIT призова да се установи самоличонстта на двамата ключови заподозрени - "Орион" и "Делфин". В предишно разследване на The Insider и Bellingcat бе идентифициран "Делфин": оказа се, че това е руският генерал Николай Ткачьов.

От публикуваните документи на JIT следва , че "Орион" е ръководил военните действия, намирайки се на фронтовата линия, докато Ткачьов ("Делфин") е бил извън зоната на военните действия (вероятно в Русия). И двамата обаче обсъждат тайното прехвърляне на въоръжение, включително с помощта на трал (видно от снимки и видеодокументи, "Бук"-ът, с който е свален MH17, е бил внесен в Украйна на трал).

Игор Гиркин (Стрелков), който в онзи момент е заемал поста "министър на отбраната на ДНР" ( ДНР е самопровъзгласилата се Донецка народна република - бел.ред.) потвърждава пред The Insider, че е виждал "Орион" в щаба в Краснодон и че той бил високопоставен руски офицер.

Идентифицирането на "Орион"

The Insider и Bellingcat в течение на няколко месеца са се опитвали да разберат кой е тайнственият полковник и вероятно тези усилия е можело да се провалят, ако не са се натъкнали на необичаен женски глас и не е съществувала любовта към пазаруване в интернет.

Разследващите екипи са стигнали до домашния адрес на Иванников, освен това открили сина му, който сега живее и работи в Швейцария.

В руските официални бази фигурира човек под име Олег Владимирович Иванников, роден на 2 април 1967 г., който живее в Москва и трудоустроен в Министерството на отбраната. Олег Иванников е роден през 1967 г в бившата ГДР, в град Карлмарксщадт в семейството на съветски военнослужещ. През 1980-те години завършва висше военно образование в Киев и Москва, в ракетно-балистичен факултет.

По спомени на Игор Гиркин щабът с руските полковници и генерали в украинското гранично градче Краснодон е съществувал от средата на юли 2014 г. и именно там той е виждал "Орион".

Други източници твърдят, че той е бил базиран в Луганск в сградата на областния военен комитет. Съдейки по всичко, "Орион" е ръководил действията от двата пункта, при това Краснодон е бил база за руското командване, а в Луганск Иванников е ръководил действията на сепаратистите.

ЧВК "Вагнер" също била под разпореждането на Иванников

Не негово подчинение е била скандално известната "група Вагнер" (частна военна корпорация, оглавявана от Дмитрий Уткин, която води активни бойни действия в Украйна, Сирия и Централноафриканската република). Това потвърждава и бивш участник в ЧВК "Вагнер".

Източник на The Insider и Bellingcat, запознат със ситуацията, е потвърдил, че Иванников е давал преки разпореждания на Вагнер (Уткин). Официално "група Вагнер" не е свързана с руските власти, но нейни членове използват в Сирия военна база на руското военно министерство, а през 2016 г. се снимаха с президента Владимир Путин по време на прие в Кремъл.

Роман Доброхотов от The Insider, който в петък участва в пресконференция за разследването заедно с представители на Bellingcat, разказа, че сутринта се обадил на домашния телефон на Иванников, но жена му казала, че той няма да си е у дома поне още половин месец и че самата тя не знае как да се свърже с него.

Ако се съди по званията и длъжностите, които е заемал Иванников, може да се предположи, че по време на събитията в Южна Осетия той е бил полковник, а сега вероятно званието му е не-ниско от генерал-майор.

Анализирайки фотографии, видеозаписи, спътикови снимки и други данни, Bellingcat обяви още 2015 г. , че ракетата "Бук", с която е свален малайзиският Боинг, е била докарана от Русия и веднага след трагедията е върната обратно там. След това експертите и журналистите от Bellingcat успяха да установят с точност, че ракетата е принадлежала на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край Курск.

Малайският самолет се разбива в небето над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. в 16:20 ч. местно време. Мнозинството от всички 298 жертви са холандски граждани. Трагедията става в един от най-критичните периоди на противопоставянето между украинската армия и проруските сепаратисти в региона.

Москва отрича да има нещо общо със случая, представяйки различни и често взаимно изключващи се версии за вината на украинските военни.

Руското следствие, което започна дело за свалянето на самолета, заяви, че разглежда като приоритетна версията, че малайизският Боинг е свален от самолет Су-25 на украинските Военновъздушни сили. Различни експерти обаче доказаха, че това по принцип е невъзможно: Су-25 не лети на такава височина и няма ракета, способна да свали самолет на 10-километрова височина.

Сепаратистите се поздравяват за свалянето на самолета, докато не разбират грешката

В дните и седмиците, предшествали гибелта на полет MH17, въоръжени отряди на проруски сепаратисти, противопоставящи се на украинската армия в Донбас, сваляха един след друг украински самолети.

На 17 юли, около 40 минути след катастрофата на MH17, в група на социалната мрежа "Вконтакте" се появява "сводка от Стрелков, Игор Иванович", в която пише следното: "В района на Торез току що свалиха самолет Ан-26 [...] Предупреждавахме ги да не летят в нашето небе[...] Птичката падна над резервоара за отпадъци, не засегна жилищния сектор. Мирни хора не пострадаха."

След като се разбра, че е свален пътнически самолет, този постинг бе свален, а Игор Гиркин (Стрелков) заяви, че няма никакво отношение към групата. В течение на три месеца обаче от името на Стрелков в тази група се публикуваха съобщения за хода на бойните действия в Славянск и други места, а тези съобщения бяха активно използвани от журналисти и Гиркин-Стрелков не оспорваше тяхната автентичност.

Не само Иванников и Ткачьов, но и Путин трябва да бъде привлечен под отговорност

Съгласно Наказателния кодекс на Русия, провеждането на агресивна война се наказва с 20 години затвор. Под агресия се разбира използването на въоръжените сили на Русия срещу суверенитета, териториалната неприкосновеност или политическата независимост на друга държава. В този смисъл, без значение каква е била ролята на генералите Иванников и Ткачьов за свалянето на малайзийския самолет, техните действия се явяват сериозно престъпление. Президентът Владимир Путин също е под заплаха да бъде подведен под отговорност, в качеството му на върховен главнокомандващ: според чл. 353 от Наказтелния кодекс планирането, подготовката или разгръщането на агресивна война се наказва с лишаване от свобода за срок от 7 до 15 години, напомня The Insider.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #44

  окончателният доклад излезе - с доказателствата и с поименен списък на руските убийци. А тролетариатът затрупва с бляеници от старите опорки - не бил руският башибузук, ами били "донбасци с украински бук-и" :-))) ... Нещо друго (още по-тъno и руско) нЕмате ли като материал за затрупване? Казвайте, бе: мАша, вОва, снЕгурачка, 7-те (кремълски) джуджета, вАгнер, чАйковски...?

 2. lindentown
  #43
 3. edin.drug
  #42
 4. lindentown
  #41
 5. edin.drug
  #40
 6. bez_ime
  #39
 7. bez_ime
  #38
 8. В и К
  #37
 9. olele
  #36

  Когато моя баща е питал баба си с какво са се занимавали, защото вече не е бил жив, тя му казва: бяха хайдути, т.е разбойниците.

 10. olele
  #35

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.