Bellingcat: Ракетата "Бук", която свали самолет над Украйна, е принадлежала на руска военна част в Курск

Зенитно-ракетният комплекс "Бук", който през юли 2014 г. свали малайзийски пътнически самолет в небето над Украйна, е принадлежал на руска военна част, твърди нов доклад на независимата разследваща група Bellingcat. Като доказателство е публикувана последната известна снимка на въпросния "Бук" преди предислокацията на зенитно-ракетния комплекс (ЗКР) от Русия в Украйна.

На снимката се вижда мъж застанал пред самоходна установка "Бук" с номер 332, а отзад се вижда розов контейнер за транспортиране на ракети 3М8 ЗРК "Круг".

Разследващите от Bellingcat смятат, че именно от този "Бук" е стреляно по самолета "Боинг 777", изпълняващ полет MH17 на 17 юли 2014 г.

За това свидетелстват уникалните бели цифри, маркираните габарити на товара и транспортните маркировки на корпуса.

"Те се намират на същото място, както и на снимките и видеоматериалите на "Бук" 332, когато той е бил в Русия през 2014 г. и в Украйна през юли 2014 г.", сочи докладът.

Снимката с механика е направена в транспортния двор на 53-та зенитно-ракетна бригада (военна част 32406), се отбелязва в доклада. Това се потвърждава и от друга снимка, публикувана от неназован курсант през август 2014 г.

На снимката е изобразен същият розов ракетен контейнер и "Бук" номер 332. Географското маркиране на фотографията потвърждава, че тя е направена в двора на 53-та бригада в селището Маршал Жуков близо до Курск.

Авторите на доклада са успели да определят мястото на заснемането благодарение на спътникови снимки.

Трагедията с "Боинг 777" стана в небето над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. в 16.20 ч. местно време. Самолетът на Малайзийските авиолинии изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 човека на борда. Повечето от тях бяха холандски граждани.

Няколко часа по-късно в интернет започнаха да се появяват съобщения, че пътническият самолет е свален от проруски сепаратисти, които са изстреляли по него ракета "Бук", тъй като погрешка сметнали, че това е военен самолет.

Русия и до днес отрича да е съпричастна към престъплението.

В предишни свои разследвания Bellingcat доказа, че транспортирането на комплекса "Бук" е било контролирано от пенсионирания руски офицер Сергей Дубинский, който в медиите се споменава като командир на разузнаването на т.нар. Донцека народна република с прякор "Мрачния". Самият той отрича да има роля за свалянето на самолета.

Съветът по сигурността на Холандия, който разследва трагедията, обяви в окончателния си доклад, че причина за катастрофата е това, че самолетът бил поразен от ракети "Земя-Въздух", изстреляни от установка "Бук". Ракетата е била изстреляна от район с площ 320 кв. километра (в указаната зона е имало както проруски сепаратисти, така и украински сили).

Според версията на руския генерален щаб самолетът е бил свален от украински войски. Кремъл винаги е отричал участието на руски военнослужещи в украинския конфликт.

Bellingcat е международна разследваща група с участието на експерти и журналисти, основана през 2014 г. от британския журналист Елиът Хигинс. В своите доклади Bellingcat с опира на открити източници: снимки и видеа от социалните мрежи, а също и спътникови снимки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят