Белодробните трансплантации в болница "Лозенец" ще продължат

Белодробните трансплантации в болница "Лозенец" ще продължат

При донорска ситуация и съвместимост с пациент от листата на чакащите, ще продължим, съвместно с екипа на болница "Лозенец" и специалистите от болницата в Хановер, с белодробните трансплантации. Това съобщи здравният министър Кирил

Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. Успоредно с това МЗ продължава обучението на още български специалисти за извършване на белодробна трансплантация.

70-годишен пациент с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза получи нов шанс за живот в нощта на 26 срещу 27 октомври в болница "Лозенец". Трансплантацията беше ръководена от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и директорът на университетската болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов.  

Ананиев посочи, че заедно с двама представители на пациентски организации, е посетил пациента с трансплантиран бял дроб в болница "Лозенец". Мъжът се чувства добре, движи се самостоятелно и извършва рехабилитация.

Паралелно с това в началото на 2019 г. България поднови сътрудничеството си с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилната болница във Виена.

В резултат на постигнатите договорености с австрийската болница са планирани обучения по белодробна трансплантация на български специалисти, които ще започнат в началото на 2020 г. Приет е и подробен график за осъществяване на обучителната програма. Предвижда се екипите, подготвени по нея, да започнат работа по трансплантации и следтрансплантационно наблюдение на пациентите в края на 2020 г. или началото на 2021 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България