Белодробният диспансер във Варна ще бъде закрит

Белодробният диспансер във Варна ще бъде закрит

Белодробният диспансер във Варна ще бъде обявен в ликвидация, решиха общинските съветници в морския град във вторник. Към края на март са натрупани задължения от 440 000 лева, от тях близо 100 000 лева са неизплатени заплати. Идеята е лечебното заведение да се закрие, а болничната дейност да се прехвърли към някоя от двете многопрофилни болници в града - "Света Марина“ или "Света Анна“.

Според управителя на диспансера д-р Христо Ганчев не трябва да се бърза със закриването му, а да се предложат други решения. По думите му 20-те пациенти на диспансера не можели да отидат в другите две болници и не можело да им се осигури подходяща храна. "Не може с лека ръка да се отървем от една близо 90-годишна болница", каза той.

Ректорът на Медицинския университет във Варна и представител на борда на директорите на болница "Света Марина“ проф. д-р Красимир Иванов коментира обаче, че никъде по света няма диспансери, независимо дали става въпрос за туберкулозни или онкологични заболявания. "Лечението на тези пациенти става във високотехнологични болници. Тези, които не са опасни за околните, се лекуват вкъщи. Не може в 21 век болните да се лекуват в болница, която не отговаря на съвременните изисквания“, заяви той.

Споделяне

Още от България