Белоглав лешояд бе спасен от системата за ранно предупреждение на ветропарк

Белоглав лешояд бе спасен от системата за ранно предупреждение на ветропарк

Белоглав лешояд, който е бил пуснат на свобода от волиерата в Природен парк "Сините камъни”, като част от програмата за възстановяване на вида в Стара планина, е бил спасен благодарение на системата за ранно предупреждение за наличие на птици на ветропарка "Свети Никола" край каварненското село Българево, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна

Белоглавият лешояд К4N е бил пуснат на свобода в средата на септември като е бил екипиран със сателитен предавател, следящ постоянно движението на птицата. Отлитайки лешоядът за кратко посетил Румъния, после района на Тулча, след което се отзовал сред ветрогенераторите край град Шабла. Установявайки на 8 октомври, че птицата е кацнала насред ветроенергиен парк, екипът на проекта "Нов живот за лешоядите” пуснал съобщение в една от най-популярните по темата групи във Фейсбук "Птиците в България” с молба към намиращите се на близо природолюбители да отидат до мястото и да видят в какво състояние е птицата и дали има нужда от помощ.

На молбата се отзовали дежурните полеви орнитолози от ветропарка "Свети Никола“ Янко Янков и Кирил Бедев. По предоставените координати, птицата е открита от тях в селскостопанска нива във влошено общо състояние в района на шабленското село Горичане.

Два дни птицата била хранена на място в условия на силен вятър и валежи. Така тя успяла да се стабилизира и като се затоплило да отлети. За безпроблемното ѝ преминаване край перките операторите на ветропаркове в региона координирано спрели турбините по пътя на все още неопитния белоглав лешояд.

По-късно сателитните данни показали, че птицата е напуснала безпрепятствено района на ветроенергийните паркове край Шабла и Калиакра. Още няколко дни тя се адаптирала в природата е била засичана край площадките за подхранване на лешояди в Източна Стара планина. Увлечен от ято мигриращи птици (малки кресливи орли и/или черни щъркели), лешоядът стигнал Странджа. В района на Лозенец на 15 октомври той бил уловен от местни жители и предаден за рехабилитация в Центъра за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора.

Там птицата ще бъде хранена и след едномесечно възстановяване, ще бъде освободена отново в Източна Стара планина. Досегашният опит показва, че при повторно освобождаване птиците много по-добре и успешно се адаптират в природата, обясняват от Фонда за дива флора и фауна.

Споделяне

Още от България