Бенчо Бенчев случайно помогнал на Желязков, защото бил болен

Двамата с Несрин Узун станали жертви на "изключителната доброта" на общинаря

Бенчо Бенчев сн.Нова телевизия

Бургаският общински съветник Бенчо Бенчев, който беше задържан в Турция в събота заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков-Митьо Очите, а в понеделник бе освободен без да му бъде повдигнато обвинение, заяви, че е омерзен и предаден от хора, на които много е помагал.

Бенчо Бенчев каза по телефона за бТВ, че не е укривал Митьо Очите, а е помогнал на един болен човек, който отивал да се лекува.

"Всичко е една случайност! Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние", каза общинският съветник от гражданската квота на БСП.

В интервю за БТА пък Бенчев казва, че срещата му с Димитър Желязков в Турция е била случайна. "Бях планирал пътуване до съседната страна за бизнес среща, където договарях износ на плодове", казва бизнесменът общинар.

Той отрича да има нещо общо с престъпната дейност на Митьо Очите и твърди, че няма общ бизнес с него.

"С толкова различни неща се занимаваме. Аз се занимавам, знаете, със селско стопанство, със земеделие. Димитър Желязков не мога да ви кажа с какво се занимава. Познавам го, не мога да кажа, че не се познавам с него, поздравяваме се. Държавата го е обявила за някакъв престъпник, за мен няма никакво значение - уважаваш ли ме, и аз те уважавам. Когато говоря с един престъпник, не значи, че и аз съм престъпник. Това престъпление ли е? Ако говоря с един доктор ще стана ли хирург, няма да стана, нали? Защо трябва да делим хората на прокажени и на нормални хора?", каза Бенчев пред бТВ.

Относно охранителната фирма на Митьо Очите, в която има дял, той обясни, че Димитър Желязков не работи в нея сега. "Работеше преди да стане престрелката... Не Димитър Желязков, а тази фирма охраняваше моите обекти тогава и аз давах някакви пари. Като бизнесмен реших, че ако стана собственик, не само, че няма да давам пари, ами и ще печеля. Това е основанието", каза Бенчев.

Попитан как са се озовали в един хотел по едно и също време, Бенчев обясни, че това е "някаква случайност“.

"Просто аз също се изненадах как станаха тези неща... При ареста на Димитър Желязков аз не бях там, пристигнах по-късно и даже питах: Какво става тук?, понеже виждам, че е със свински опашки на ръцете. Те взеха, че се обърнаха и арестуваха и мен. Доказателства не може да има за обвинение, защото аз не съм укривал Димитър Желязков. Хотелът не е мой да го укривам, разбирате ли? Говори се, че регистрацията била моя. Регистрацията я направи колегата Несрин Узун на мое име, даже се обади и каза: "Запазих ти стаи на твое име".

В понеделник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова представи случая по следния начин: "Установено е в разследването, че на 3 август Димитър Желязков е преминал гръцко-турската граница, като се е придвижвал с микробус "Мерцедес", собственост на дружество, управлявано и собственост на Бенчо Бенчев. В този микробус са били освен Димитър Желязков, самият Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев. След като са навлезли на територията на страната, са се настанили в хотел "Рамада" в Турция. Резервациите на стаите са били направени от Несрин Узун, а трите стаи са на имената на Домусчиев и Бенчев. Няма регистрирана стая на Желязков, а тези две лица, за които говоря, включително и третото, реално са осъществили действия по спомагане на извършил престъпление човек, да избегне наказателно преследване".

По повод откритото в дома му оръжие Бенчев коментира, че пушките са ловни и имат всички редовни разрешителни. Пистолетите били служебни и се водели на едноличната му фирма "Бенмар". Колкото до реакцията на БСП, която се разграничи от него, призова го да напусне поста си в Общинския съвет и отрече да е получавала дарения от него, Бенчев заяви: "Явно с БСП няма да работя повече, няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е!"

Подобна версия лансира малко по-късно във вторник и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който бе задържан в Истанбул заедно с Бенчев. За разлика от общинаря обаче, Узун не спомена влошеното здраве на Димитър Желязков.

"Аз се бях настанил в съвсем друг хотел, в друг квартал на Истанбул по друг повод. И след вечерята, на която бяхме с господин Бенчев, аз вместо да го оставя да се прибере до хотела си с такси, понеже ми е много добър приятел, го взех с моята кола, за да го оставя до неговия хотел. Когато пристигнахме пред хотела вечерта, видяхме, че беше арестуван от турските власти въпросният български гражданин, който се е търсил чрез Интерпол", заяви бившият кадър на ДПС на специална пресконференция.

Той не пропусна да подчертае, че е огорчен от медиите, които непрекъснато повтаряли, че е свързан с ДПС, въпреки че не бил в активната политика от 10 години и никой не допускал, че през това време може да си е променил възгледите.

"Много съжалявам, че попадайки в тази нелепа ситуация, създадох неприятни моменти за най-близките ми. Съжалявам и съм възмутен от някои анализатори, които се опитват да свържат случая с партията, чийто представител съм бил", добави Узун, обобщавайки, че "станахме жертви на изключителната доброта, която носи в сърцето си моят много добър приятел Бенчо Бенчев".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?