Бенедикт Шестнайсети призова за обновление на църквата

Бенедикт Шестнайсети призова за обновление на църквата

В първата си неделна обедна благословия, която произнася след като обяви, че се оттегля от папския пост, папа Бенедикт Шестнайсети подчерта необходимостта от обновление на църквата, предаде Франс прес.

Главата на Римокатолическата църква прикани всички нейни членове да се ориентират към Бог, като се отрекат от егоизма и от високомерието.

"Църквата призовава всички свои членове към обновление, което означава битка, духовна борба, защото злият дух се опитва да ни отклони от пътя към Бога", заяви папата.

Той говори от балкона на апостолическия палат пред десетки хиляди богомолци на площад Свети Петър. Множеството скандираше "Дълголетие за папата" и избухна в аплодисменти, когато Бенедикт Шестнайсети се появи на балкона, посочва Ройтерс.

Папата благодари на богомолците на няколко езика. После на испански той ги призова да продължат да се молят за него и за следващия папа. Това беше единственото напомняне за неговото оттегляне.

Заради очаквания наплив от хора по време на обедната литургия полицията затвори булеварда, водещ към Ватикана. По предварителни оценки на властите на площада може би има до 150 000 богомолци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?