Бенедикт XVI ще се бори за единство на християните

Бенедикт XVI ще се бори за единство на християните

Бенедикт XVI отслужи в сряда първата си литургия като папа, обявявайки намерението си да се бори за единството на християните.

Месата беше затворена церемония за кардиналите, които предишната вечер го избраха, но беше предавана на живо по телевизиите из целия свят.

Изборът на германеца Йозеф Рацингер удовлетвори традиционалистите, но е разочарование за онези, които се надяваха на промяна в отношението на църквата по въпроси като контрола над раждаемостта.

Рацингер, който си избра името Бенедикт ХVІ, официално ще бъде ръкоположен като 265-ти папа в неделя, съобщи Ватикана.

Обединение на християните

В края на литургията той каза, че от една страна се чувства недостоен и по човешки неуверен за отговорностите, които са му поверени, но от друга страна, усеща в себе си дълбока благодарност към Бога, който не изоставя чадата си и винаги ги води. Папата освен това каза, че вярва, че неговият предшественик Йоан Павел Втори държи ръката му.

Бенедикт ХVІ обяви, че първата му работа е да обедини всички християни, но също така увери, че е готов на “открит и искрен диалог” с последователите на други религии.

Литургията приключи с папска благословия към всички, които наблюдават церемонията по телевизията.

Рацингер беше сред водещите кандидати за папския престол на конклава, който започна в понеделник, когато 115 кардинали се събраха на тайната церемония в Сикстинската капела.

Името Бенедикт идва от латинската дума “благославяне”.

Ватикански експерти казват, че новият папа е избрал много внимателно името си, което често е отдаване на почит на един от предшествениците.

Името е използвано за последен път от Бенедикт XV, който е бил папа по време на Първата световна война и е полагал дипломатически усилия за постигане на мир - тема, която според наблюдатели е много важна за германеца Йозеф Рацингер, предаде Би Би Си.

Бенедикт XV освен това е бил смятан за много грижлив администратор на католическата църква.

Германският канцлер Герхард Шрьодер окачестви папа Бенедикт ХVІ като достоен наследник на папа Йоан Павел Втори и каза, че очаква да го посрещне в Кьолн по-късно тази година за католическия младежки фестивал.

Бенедикт ХVІ, който е най-възрастният папа за повече от столетие, е роден през 1927 г. в традиционно земеделско семейство в Бавария, макар че баща му е бил полицай. Неговото обучение в семинария е било прекъснато по време на Втората световна война и привържениците му твърдят, че неговият опит от нацисткия режим го е научил, че църквата трябва да отстоява истината и свободата.

Бенедикт ХVІ е първият папа германец от 11-ти век насам.

Близък сътрудник и единомишленик с Йоан Павел Втори, очакванията са Бенедикт ХVІ да продължи линията на предшественика си на традиционна интерпретация на католическата вяра, включително противопоставяне на абортите, хомосексуализма, женитбата на свещеници и ръкополагането на жени за свещеници.

Духовникът Гьорг Рацингер заяви, че е много изплашен от избирането на брат му Йозеф за папа заради напредналата му възраст и здравословното му състояние, предаде Франс прес.

Надявах се, че напредналата му възраст и здравето му, което не е толкова стабилно, ще бъдат достатъчна причина за кардиналите да потърсят някой друг, заяви Гьорг Рацингер в интервю за германската телевизия А Ер Де.

Световните лидери приветстваха новия папа

Световните лидери приветстваха избора на 265-ия папа, съобщи Ройтерс. Освен германският канцлер, поздравления дойдоха от лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Полша, Холандия, Израел и много други страни, включително и Китай, както и международни организации.

София приветства избора на Бенедикт ХVІ

Министерството на външните работи приветства избора на кардинал Йозеф Рацингер за папа Бенедикт XVI, съобщи в сряда заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Тя изрази увереност, че той ще продължи благородната и дълбоко хуманна мисия на своя предшественик папа Йоан Павел Втори. Впечатлени сме от неговата скромност - той се определи като "обикновен, смирен труженик на лозето Божие", каза говорителят на МВнР и добави: “Пожелаваме му успешна мисия, в служба на Всевишния”. Поздравителни телеграми са били изпратени от президента, от премиера и от министъра на външните работи.

Буш заяви, че новият папа е човек с “голяма мъдрост и интелект”, истински божи служител.

Италианският премиер Силвио Берлускони съобщи, че е щастлив да изрази уважението на италианското правителство към Негово Светейшество. Той изрази увереност, че жителите на Италия изпитват най- положителни чувства във връзка с избора на новия папа.

Предпазливи реакции

Представителите на редица страни от Латинска Америка, както и привърженици на либералната линия в католицизма, се изказаха предпазливо за избора на консерватора Рацингер за нов папа.

“Казват, че новият папа е консерватор, но ние още не знаем към какъв курс той възнамерява да се придържа. Казват, че е преходен понтификат...но само времето ще покаже каква позиция той ще заеме, когато се срещне лице в лице с всички проблеми, поразили католическата църква”, каза президентът на Коста Рика Абел Пачеко.

Германската телевизия съобщи, че избирането на Рацингер е било изненада, въпреки, че той е бил един от фаворитите.

Бернт Гьоринг от германското движение за връзка между религиите заяви, че изборът на Рацингер е катастрофа, тъй като църквата няма да бъде реформирана през следващите години.

Италианската преса като цяло приветства избирането на германския кардинал за папа. Кориере дела сера го характеризира като интелектуалец и ерудит.

Стампа излиза със заглавие "Интелектуалец и теолог, той бе пазител на доктрината." Вестникът прогнозира, че може да се очаква изненада от Бенедикт ХVІ, чиито две лица са суровостта и хуморът.

Левият Унита нарича новия глава на Римокатолическата църква "пазител на традицията", докато комунистическият всекидневник Манифесто намира най-хапливите определения за Рацингер, пишейки за "ротвайлера" и за "папата в черно." 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?