Бензинът стигна 2.68 лв. за литър, в събота цените тръгват надолу

Бензинът стигна 2.68 лв. за литър, в събота цените тръгват надолу

Най-масовият бензин поскъпна с нови 4 стотинки в петък, като литър гориво А 95 се продаваше по бензиностанциите по 2.68 лв. за литър. Това е повишение с 20 стотинки или 8 на сто от началото на годината, когато литър гориво струваше 2.48 лв. за литър.

Традиционно по-скъпият бензин А 98 се продаваше в петък срещу 2.83-2.84 лв. за литър. При цената на дизела нямаше промяна и литър от горивото струваше на бензиностанциите по 2.66 лв.

Възходящият тренд на цената на горивата е от началото на годината. Основната причина за това е поскъпването на петрола на международните пазари, коментира Иван Костадинов, изпълнителен директор на “Петрол” пред Mediapool. По думите му заложническата криза в Алжир също е оказала влияние.

Едва в последните два дни цената на петрола на международните пазари е започнала да се понижава и от събота цените на бензиностанциите на “Петрол” падат с 3 ст. за литър, каза Костадинов. Неговата прогноза е тенденцията на спад на цените на горивата да продължи до април.

През февруари 2012 г. литър от най-масовия бензин също беше достигнал цена от 2.70 лв. за литър, а пикът беше ударен през отпускарския август 2012 г. Тогава литър А95 достигна рекордната цена от 2.76 лв. за литър.

Цената на бензина в България е сред най-ниските в целия Европейски съюз. През февруари малко по-евтин отколкото у нас е бензинът в Полша и Румъния, показва справка в Генерална дирекция “Енергетика” на Европейската комисия, която всеки ден публикува седмичен бюлетин за цените на горивата. Според него на 18 февруари 2013 г. литър бензин А95 в България е струвал 1.337 евро, в Полша – 1.325 евро, а в Румъния – 1.332 евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?