Бензинът удари нов ценови рекорд

Бензинът удари нов ценови рекорд

Цената на най-масовия бензин удари нов ценови рекорд. Литър А 95 достигна до безпрецедентните досега 2.71 лв. за литър по бензиностанциите на веригата "Еко България" в неделя и се очаква днес примерът им да последват и другите вериги бензиностанции, съобщава в.”Труд”.

Поскъпването е заради скок при горивата на едро от рафинерията "Лукойл Нефтохим" в събота. Преди повече от месец компанията спря да публикува цените си на едро в интернетпо препоръка на Комисията за защита на конкуренцията. Цената на петрола на световните борси също тръгна нагоре от средата на миналата седмица.

Новата цена на най-масовия бензин е с 1 стотинка над рекорда, поставен на 21 март 2012 г. Тогава за една нощ големите вериги продаваха А 95 за 2.70 лв./л, но още на сутринта го намалиха. Същата нощ и дизелът скочи на 2.73 лв./л, но на сутринта бе направена корекция надолу до 2,69 лв./л.

Сега дизелът все още е по-евтин от А95 с 3 стотинки за литър.

С изключение на "Еко" големите вериги в неделя задържаха досегашните си цени и при тях литър от А 95 се продаваше срещу 2.64- 2.68 лв. Компаниите обаче прогнозираха, че при тях също ще има промяна и най-вероятно рано в понеделник ще сменят цените.

"Бензиностанции "Еко" формират цените към крайни клиенти на пазарен принцип и според пазарните тенденции", каза Георги Деянов, финансов и административен директор на "Еко България", цитиран от “Труд”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес