Бензиностанции укрили над 5 млн. лв. данъци през 2018 г.

Бензиностанции укрили над 5 млн. лв. данъци през 2018 г.

Приходната агенция е установила, че бензиностанции са укрили 5.3 млн. лв. данъци чрез манипулации на данните от продажбите, съобщи директорката на НАП Галя Димитров след оперативно съвещание в сряда ръководството на МВР, областните полицейски и митнически шефове за координиране на действията срещу контрабандата с горива.

Срещата се състоя ден след като бе отчетено рекордно ниско ниво на нелегалната търговия с цигари и премиерът Бойко Борисов обеща в скоро време същият ефект да бъде постигнат и при горивата. Тогава вътрешният министър Младен Маринов каза, че ще се извършат проверки на подадени им от петролната и газова асоциация търговски обекти, за които има твърдения, че укриват продажби на горива, за да не плащат данъци и да предлагат по-ниски цени.

Димитрова посочи сега, че се прави ревизия на всички бензиностанции на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки.
 
Димитрова посочи, че проверки на данъчните установили, че през миналата година не са издадени касови бележки за продажбата на над 955 хил. литра гориво. Издадени са били над 130 акта за административни нарушения за над 110 хиляди лева общо.

"Ние осъществяваме денонощен мониторинг и на изход, и на вход в данъчните складове, в бензиностанциите. Там има много установени случаи от колеги, в които се манипулира нивомерната система, касовите апарати. Има установени 5.3 млн. лева неплатени и укрити данъци от бензиностанции, които са манипулирали своята отчетност", каза Галя Димитрова.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че се проверяват различни сигнали, а само в сряда са били посетени 16 бензиностанции.

"Координационното съвещание бе на ниво областни дирекции, тъй като искаме на териториално ниво да продължим с проверките на търговските обекти, които се занимават с продажба на горива и петролни продукти, както и такива, които въобще не съществуват в правния мир, ако има такива, и се занимават с такава дейност изцяло извън закона“, каза Маринов.

Димитрова допълни, че Националната агенция по приходите проверява всяко превозно средство на граничните пунктове, също и на бензиностанциите, а на данъчните складове се прави денонощен мониторинг.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов заяви, че за миналата година са били извършени 2220 проверки, при които са констатирани множество нарушения. Общото задържано количество енергийни продукти било 724 хил. литра и 56 000 кг. твърди горива.

Началникът на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата Георги Черков отбеляза, че през 2018 г. през центъра са били осъществени 13 спецоперации, при които съвместни екипи са проверили 141 обекта, общият брой установени нарушения бил 247. Най-често срещаните нарушения по думите му са за разлики в касовата наличност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес