Бензиностанциите без онлайн връзка с данъчните ще бъдат затваряни

Бензиностанциите без онлайн връзка с данъчните ще бъдат затваряни

До месец - месец и половина всички бензиностанции на територията на страната, които не разполагат с фискални апарати, ще бъдат затворени. Това заяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов в четвъртък при откриването на нови съоръжения в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим“. По думите му това е една от мерките, които правителството е предприело за ограничаване нерегламентираната продажба на горива.

Бензиностанциите и в момента са длъжни да продават горива само с фискални апарати и в Българската петролна и газова асоциация няма информация дали има обекти, които извършват търговията си без тях, но това не е изключено, каза пред Mediapool председателят на организацията Андрей Делчев. Според него премиерът по-скоро е имал предвид затваряне на бензиностанции, които не свържат апаратите си онлайн със системите на Националната агенция по приходите.

Същото становище изказа и шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов, който каза, че в момента 3 хил. бензиностанции отчитат ежедневно оборотите си, но предстои влизане в сила на наредба за онлайн връзка на фискалните апарати с данъчните.

В момента бензиностанциите обявяват данните си в НАП, но са различни системите и периодите на отчитане и затова е нужно унифициране на вътрешните системи за отчет, стана ясно от думите на Делчев.

Борисов откри заедно с президента на "Лукойл" Вагит Алекперов три нови инсталации.

Премиерът каза, че е бил информиран от ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас", че компанията има намерение да инвестира 1,3 милиарда долара през следващите години. Това щяло да даде възможност произвежданите у нас горива да се изнасят в съседни страни като Македония, Сърбия и Турция.

Така се полага началото на център за търговия на горива на дребно, където ще влязат и посочените три държави. Центърът ще бъде определящ за нашата политика, каза Алекперов.

По думите на Борисов правителството подкрепя подобни инвеститори, които инвестират и реинвестират в страната и работят за опазването на природата и екологията.

От "Лукойл" посочиха, че в завода ще бъде изградена инсталация "Хидрокретин", в която ще се извършва 100-процентова дълбочинна преработка на нефта.

Към днешна дата общият обем на инвестициите в модернизирането на завода надхвърля един милиард долара. Половината от тази сума е усвоена през последните две години. Реконструирани са и са построени редица производствени обекти в предприятието, внедрена е автоматизирана съвременна система за управление на технологичния процес. В резултат на тези програми преработката на нефт се е увеличила до 76,39 процента, а производителността на труда е нараснала шест пъти, заявиха от комбината..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес