Бензинови бомби, камъни, водни оръдия – ожесточените сблъсъци в Хонконг ескалират

Бензинови бомби, камъни, водни оръдия – ожесточените сблъсъци в Хонконг ескалират

Хонконгски полицай беше ранен в крака от стреличка, изстреляна от протестиращ по време на поредните ожесточени сблъсъци между демонстранти и силите на реда на полуостров Цзюлун в града, предадоха световните агенции.

Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ в опит да разпръсне протестиращите, които са окупирали зоната на Политехническия университет, разположен на полуострова. Протестиращите хвърляха бензинови бомби, някои с катапулт, и изстрелваха стрели с лъкове срещу полицията. Те блокираха и тунела Крос Харбър - един от трите тунела, обслужващи остров Хонконг. Протестиращите отвърнаха на полицията с коктейли Молотов.

Антиправителствените протести ескалираха драматично през последната седмица, когато демонстрантите блокираха транспортни връзки и пътища, като парализираха част от града.

В четвъртък президентът на Китай за пръв път коментира публично продължаващата вече пет месеца криза в Хонконг, а два два дни по-късно десетки китайски войници излязоха от казармите си в Хонконг, за да помогнат за разчистването на барикадите в намиращия в съседство Политехнически университет.

Войниците от Китайската народноосвободителна армия рядко напускат казармите си в автономната провинция и местна телевизия показа как те помагат на група на група хора с голи ръце в разчистване на тухли и други материали, с които протестиращите бяха издигнали загражденията около Баптисткия университет в Хонконг.

Войниците бяха в зелени тениски и къси панталони, а някои и в баскетболни екипи, не бяха въоръжени. Те разговаряха помежду си на мандарин - основния езиков диалект в континентален Китай. Някои от минувачите ги приветстваха, други направо се присъединяваха към разчистването.

Местният вестник "Саут Чайна морнинг пост" цитира един войник, според когото акцията на войниците няма нищо общо с правителството на Хонконг, а е тяхна самоинициатива.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят