Бепе Грило иска евродепутатите му да минат от евроскептиците към либералите в ЕП

Бепе Грило иска евродепутатите му да минат от евроскептиците към либералите в ЕП

Основателят на евроскептичното и популистко италианско Движение "Пет звезди" Бепе Грило иска да се присъедини към европейските либерали в Европейския парламент и да напусне групата, в която се намира досега и в която са и привържениците на Брекзита, предадоха информационните агенции.

Сега Движение "Пет звезди" е в парламентарната група, наречена Европа на свободата и пряката демокрация. В нея Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж има 22 места, а движението на Бепе Грило - 17 места, след европейските избори през пролетта на 2014 г.

"Да останем членове на тази група означава да посрещнем идните две и половина години без обща политическа цел", написа Грило в блога си.

"Последните събития в Европа, като например Брекзит, ни карат да преосмислим естеството на тази парламентарна група. С невероятния успех на кампанията "напускане на ЕС" Партията за независимост на Обединеното кралство постигна своята политическа цел - излизане от ЕС. Фараж вече се отказа от лидерството ѝ и английските евродепутати ще напуснат ЕП при следващите избори", написа Грило в блога си и добави, че така неговото движение се оказва изолирано.

Основателят на Движение "Пет звезди", който винаги е говорил за референдум в Италия за отказ от еврото, предлага присъединяване в групата на европейските либерали, така наречената група Алианс на либералите и демократите за Европа. Тази политическа група обаче напротив - защитава общата европейска валута и европейската интеграция.

Според Грило, ако неговите депутати влязат в тази група, тя ще стане третата по големина в ЕП след Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите.

Симпатизантите на Движение "Пет звезди" са приканени да гласуват в понеделник и във вторник до обед в интернет по предложението на Грило.

Италиански политически лидери вече изразиха недоумението си тази промяна в позицията на Грило.

"За малко повече власт в Брюксел "Петте звезди" изоставят една евроскептична група, за да влязат при либералите - групата, която е най-благосклонно настроена към онази Европа на еврото, банките, лобитата и имиграцията", заяви лидерът на евроскептичната и антиимигрантска партия Северна лига Матео Салвини.

"Най-после реалистични изказвания на Грило по темата Европа", каза обаче Франческо Джиро, сенатор от "Форца Италия", консервативната партия на Силвио Берлускони.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа