Бепе Грило иска евродепутатите му да минат от евроскептиците към либералите в ЕП

Бепе Грило иска евродепутатите му да минат от евроскептиците към либералите в ЕП

Основателят на евроскептичното и популистко италианско Движение "Пет звезди" Бепе Грило иска да се присъедини към европейските либерали в Европейския парламент и да напусне групата, в която се намира досега и в която са и привържениците на Брекзита, предадоха информационните агенции.

Сега Движение "Пет звезди" е в парламентарната група, наречена Европа на свободата и пряката демокрация. В нея Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж има 22 места, а движението на Бепе Грило - 17 места, след европейските избори през пролетта на 2014 г.

"Да останем членове на тази група означава да посрещнем идните две и половина години без обща политическа цел", написа Грило в блога си.

"Последните събития в Европа, като например Брекзит, ни карат да преосмислим естеството на тази парламентарна група. С невероятния успех на кампанията "напускане на ЕС" Партията за независимост на Обединеното кралство постигна своята политическа цел - излизане от ЕС. Фараж вече се отказа от лидерството ѝ и английските евродепутати ще напуснат ЕП при следващите избори", написа Грило в блога си и добави, че така неговото движение се оказва изолирано.

Основателят на Движение "Пет звезди", който винаги е говорил за референдум в Италия за отказ от еврото, предлага присъединяване в групата на европейските либерали, така наречената група Алианс на либералите и демократите за Европа. Тази политическа група обаче напротив - защитава общата европейска валута и европейската интеграция.

Според Грило, ако неговите депутати влязат в тази група, тя ще стане третата по големина в ЕП след Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите.

Симпатизантите на Движение "Пет звезди" са приканени да гласуват в понеделник и във вторник до обед в интернет по предложението на Грило.

Италиански политически лидери вече изразиха недоумението си тази промяна в позицията на Грило.

"За малко повече власт в Брюксел "Петте звезди" изоставят една евроскептична група, за да влязат при либералите - групата, която е най-благосклонно настроена към онази Европа на еврото, банките, лобитата и имиграцията", заяви лидерът на евроскептичната и антиимигрантска партия Северна лига Матео Салвини.

"Най-после реалистични изказвания на Грило по темата Европа", каза обаче Франческо Джиро, сенатор от "Форца Италия", консервативната партия на Силвио Берлускони.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?