Бербатов прави своя школа в София с европари

Бъдещият парк "Възраждане", сн.Столична община

Най-добрият български футболист Димитър Бербатов ще отваря своя школа в София, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков, цитиран от “24 часа” и "Монитор".

Футболната школа “Бербатов” ще бъде изградена върху част от запустелия в момента терен на ул.”Опълченска” между “Мол София” и МВР-Болница. Мястото е част от бъдещия парк “Възраждане”, който общината планира да изгради с европейски средства по инструмента “Джесика”, каза арх.Диков.

Имотите са собственост на общинските фирми “Софийски имоти” и “Спортна София”.

Върху терена от 24 дка на “Спортна София” в Зона Б-5 ще бъде изграден спортен комплекс като прогнозната му стойност е 2.8 млн. лв. Планирани са пет футболни игрища, като едното ще бъде с по-големи размери и на него ще се провеждат футболни първенства. По думите на арх. Диков две от игрищата ще са за школата на Бербатов, където той ще обучава бъдещи футболни таланти.

Освен футболни игрища, се предвижда да бъдат построени и два тенис корта, стрийтбол, тенис на маса, плажен волейбол, фитнес на открито и петанка. Планирана е още и детска площадка с възможности за различни видове спорт с помощта на аниматор, казаха от “Спортна София” пред Mediapool.

Теренът от около 130 дка на “Софийски имоти” пък трябва да се превърне в нов парк. Прогнозната му стойност е около 3.2 млн. лв. Проектът за парка предвижда да има детски кът, басейн, циркова площадка, амфитеатър за представления на открито. Фонтан с картата на Европейския съюз ще напомня откъде са дошли парите за изграждането му.

Освен школата “Бербатов”, София ще подкрепи и още една известна спортистка – олимпийската вицешампионка в шорт-трека Евгения Раданова. Тя и общината ще правят заедно зала за кънки в столичния квартал “Младост”, съобщи арх. Диков. За начинанието също ще се разчита на финансова подкрепа по инициативата на ЕС “Джесика”.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?