"Берета Трейдинг": Човешка грешка и гаф на МО стоят зад взривовете

Фирмата собственик на гръмналите край Петолъчката складове обяви в четвъртък, че инцидентът е причинен от грешка на служител, предхождана от гаф на военното министерство.

От "Берета Трейдинг" твърдят, че всички боеприпаси за утилизация в складовете на фирмата се получават запечатани и маркирани в сандъци от Министерство на отбраната. Предаването им ставало само в присъствието на комисия от представители на ведомството без служители на фирмата. Тази информация по-късно бе опровергана от военното ведомство, което твърди, че всички боеприпаси дадени на фирмата били приети от комисия, в която е участвал представителят ѝ Васил Трифонов и неговият подпис фигурира върху приемо-предавателните протоколи.

Според фирмата обаче при разопаковането на боеприпасите преди тяхното унищожаване обаче се оказвало, че в някои от сандъците има различни от описаните в протокола боеприпаси, които се отличават чисто визуално от останалите.

Те били заделяни и ръководството на фирмата е издало изрично разпореждане да не се пипат до представянето им на комисията от МО.

Един от работниците бил допуснал чисто човешка грешка - въпреки изричните разпореждания на фирмата и предупрежденията на свой колега, се е опитал на собствена отговорност да утилизира боеприпас, различен от описаните в протокола.


По този начин, според фирмата, били пренебрегнати най-елементарните мерки за сигурност от основния инструктаж за безопасна работа с боеприпаси и дисциплината, като това е предизвикало и злополуката.

"Фактите са подкрепени и от свидетелски показания. Обикновеното съхраняване на тези различни боеприпаси, доставени от МО, не би довело до инцидент, ако не беше допусната човешка грешка", отбелязват от "Берета Трейдинг".

От фирмата посочват обаче, че отговорността за наличието на различни боеприпаси от тези, за които фирмата е сключила договор за утилизация, е на Министерството на отбраната.

"По същия търг за утилизация и фирма "Дунарит" е получила различни боеприпаси от договорените. Там също има подобен прецедент, но без човешки жертви", се посочва в съобщението на фирмата.

Тази информация обаче не е потвърдена от "Дунарит". Двете фирми спечелиха конкурс за утилизация, проведен от МО.

Военният министър Аню Ангелов вече отхвърли възможността ведомството му да има каквато и да е отговорност за взривовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?