"Берета Трейдинг" пратила чиновник в МО на екскурзия в Бали

Служителката на Аню Ангелов работи по обществените поръчки на ведомството

"Берета Трейдинг" пратила чиновник в МО на екскурзия в Бали

Фирмата "Берета Трейдинг", която е собственик на взривилите се складове край Петолъчката, е "наградила" с екскурзия в Бали служителка на Министерството на отбраната, която е трябвало да я контролира.

 

Комисията по конфликт на интереси вече се е произнесла по случая, но служителката обжалва пред Софийския градски съд решението и не може да бъде уволнена.

 

Служителката лично е изготвила договор с фирмата "Берета Трейдинг" за над 3.5 млн. лева през 2008 година и е трябвало да контролира изпълнението му. На 26 септември 2009 година служителката на МО заминала на екскурзията за Бали с ваучер, който е получила от фирмата. Съпругът ѝ пък заплатил още 1250 лева.


"Ясно е коя е служителката. Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.", обясни военният министър Аню Ангелов в сряда.

Служителката трябва да бъде уволнена и глобена с от 5000 лв. до 7000 лв, ако не спечели обжалването. И досега обаче тя работи в администрацията на военното министерство.

 

От МО съобщиха, че тя се труди в дирекция "Инвестиции в отбраната" на МО и пряко се занимава с обществените поръчки. Сигналът за конфликта на интереси пък бил даден от Инспектората на ведомството и служба "Военна полиция".

 

Не става ясно защо ръководството на МО е преценило да остави въпросната служителка да работи в най-чувствителната сфера на корупционнно влияние – обществените поръчки, вместо да я пренасочи към друго "по-безопасно" работно място.

Случаят явно не е притеснил толкова сериозно Ангелов и той не го е обявил публично. Фирмата "Берета Трейдинг" пък получи нова поръчка от военното министерство.

Служителката с инициали Х. Ш работи в МО от 2001 година в различни дирекции. През юли 2011 е преназначена от дирекция "Договори и логистика" в отдел "Доставки ГСМ, вещево и продоволствие" в дирекция "Инвестиции в отбраната".

На проведен тест в хода на проверката от "Военна полиция" на въпрос "Ти получи ли ваучер за екскурзия, за да направиш услуга на "Берета“, тя е отговорила "Не", а резултатът на отговора е отчетен като "Лъжа“.

 

По неофициална информация името ѝ е Хени Шиякова.

 

През 2008 г. правителството се принуди спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация на излишните боеприпаси. Военното министерство по времето на Николай Цонев обяви,че "Терем", "Дунарит” АД, консорциумът "Берета Трейдинг” ООД и "Векс” ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси и ще вземат за това общо 28 млн. лева.

 

По времето на управлението на Аню Ангелов "Берета Трейдинг" спечели нова поръчка за утилизация, като около конкурса останаха доста съмнения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?