Березовски финансирал "Другата Русия”

Березовски финансирал "Другата Русия”

Борис Березовски финансира основния опонент на руския президент Владимир Путин – опозиционната коалиция "Другата Русия”. Това заяви в интервю за британското издание "Файненшъл таймс” живеещият в изгнание в Лондон руски магнат.

Той каза, че поддържа една от най-активните опозиционни руски групировки "Другата Русия", която организира в руските градове Маршовете на несъгласието и сред чиито лидери е бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Това става чрез Фонд на гражданските свободи, основан  в Ню Йорк през 2000 г. Освен това подобни организации има не само в Русия, но и в Украйна, и в Латвия.

Березовски отбеляза, че за него е невъзможен пътят за открита опозиция. То се опита да създаде партия съвместно със Сергей Юшенков и Владимир Головлев, съпредседатели на партията "Либерална Русия, които бяха убити.

По думите на руския бизнесмен, поддръжката на революцията в Русия  се дели на две направления – да се убеди Запада, че руският президент не им е приятел, а враг, а другото – да финансира опозицията му.

Изданието отбелязва, че руските власти отдавна твърдят, че Березовски е свързан с опозиционната коалиция, но самият Каспаров неведнъж е отричал това. Само преди месец в интервю за "Файненшъл таймс" гросмайсторът подчерта, че "Другата Русия не поддържа никакви контакти с онези, които биха застрашили нашата репутация". В друго интервю за радио ББС, Каспаров заяви, че всякакви твърдения, свързващи го с бившия олигарх, са „лъжа”.

Твърденията на Березовски могат да бъдат използвани от Москва като аргумент в опитите Другата Русия да бъде представена като екстремистка групировка, пише "Файненшъл таймс".

"Вече е абсолютно ясно, че Русия има нужда от революция. Това най-вероятно ще стане, когато хората най-сетне осъзнаят, че е опасно да живеят при сегашната система и започнат да търсят алтернатива", заявил Березовски във вторник на конференция, организирана от британската "Академия Милър". Той призовал Великобритания и международната общност да наложат санкции на

Москва заради отказа да бъде екстрадиран Андрей Луговой, обвинен от британската прокуратура в убийството на бившия служител от руските служби за сигурност Александър Литвиненко.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?