Березовски загуби съдебна битка с Абрамович в Лондон

Борис Березовски, Сн: ЕПА/БГНЕС

Лондонският върховен съд прие решение в полза на руския олигарх Роман Абрамович, като отхвърли иска срещу него на бившия му партньор Борис Березовски, съобщиха световните агенции в петък.

"Стигнах до извода, че г-н Березовски е неубедителен и дълбоко ненадежден свидетел, който смята истината за променливо, гъвкаво понятие," заяви съдия Елизабет Глостър, цитирана от Ройтерс.

Решението слага край на една от най-скъпите съдебни саги в историята. 66-годишният Борис Березовски - руски олигарх, живеещ в изгнание в Лондон, даде през октомври миналата година под съд собственика на футболния клуб "Челси" заради "шантаж, злоупотреба с доверие и нарушение на договорни отношения". Той поиска обезщетение от Абрамович в размер на 3 милиарда паунда (4.7 милиарда долара), твърдейки, че Абрамович го е сплашвал с репресии от страна на Кремъл, за да го принуди да продаде акциите си в руската петролна компания "Сибнефт" през 1995 г. "по силно занижена цена", припомя БТА.

Абрамович отрича, че Березовски е имал дял в компанията и твърди, че просто е плащал на Березовски за политическа закрила. Березовски освен това обвини Абрамович, че е продал на олигарха Олег Дерипаска (също установил се в Лондон - бел. ред.) пакета акции на компанията за производство на алуминий РУСАЛ. Това довело до намаляване на стойността на акциите на компанията, чиито собственик, по думите на Березовски, тогава бил самият той.

Лондонският съд днес отхвърли претенциите на Березовски и по двете части на делото, засягащи "Сибнефт" и РУСАЛ. Березовски има право да подаде жалба, но това може да го обремени с допълнителна крупна сума освен похарчените по делото  "десетки милиони долари," смятат местни коментатори, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"За Березовски този иск бе много важен, като се има предвид сегашното му материално състояние, свило се до няколкостотин  милиона долара," отбеляза британската спътникова телевизия "Скай нюз".

Березовски - бивш математик и "властови брокер" по времето на президента Борис Елцин, изпадна в немилост при Владимир Путин и през 2001 г. потърси политическо убежище във Великобритания.  Руското правосъдие го обвинява в редица икономически престъпления, но Лондон отказва да го предаде.

Състоянието на Абрамович се изчислява на 12.1 милиарда долара и му отрежда 68-о място сред най-богатите мъже в света,.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят