Берлин: България не е готова за еврото

Берлин: България не е готова за еврото

В Берлин има сериозни резерви срещу бързото приемане на България в еврозоната, пише германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), който цитира политици от всички партии в Бундестага, както и шефа на Бундесбанк, предаде Дойче веле. Посочените причини са, че българските институции и икономика не са готови за това, както и ширещата се корупция.

Корупцията е и сред мотивите на различни европейски лидери да се противопоставят на приемането на България в Шенгенската зона, независимо от изпълнените политически критерии. Преди ден премиерът Бойко Борисов разкритикува ЕС, че си измисля причини за отказа. По отношение на корупцията пък финансовият министър Владислав Горанов заяви по-рано, че това е "вестникарско внушение", опровергано от икономическия ръст на страната.

ФАЦ пояснява, че ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия, "Алтернатива за Германия" и дори Лявата партия са против проявяването на грешно разбрани амбиции в това отношение. Партията на Зелените - обратно - упражнявала натиск за по-бърз прием на България в еврозоната, а германските социалдемократи засега не заемали твърда позиция по въпроса.

Зам.-председателят на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус е скептичен по отношение на това дали България изпълнява политическите предпоставки за скорошно присъединяване към еврозоната. И докато председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е привърженик на идеята за бързо въвеждане на еврото във всички държави от Общността, председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман е против прибързаното разширяване на еврозоната, пише вестникът, цитиран от Дойче веле.

Корупцията е сериозен проблем

По думите на зам.-председателя на фракцията на свободните демократи Михаел Тойрер, на хартия данните от България правят добро впечатление. Загриженост обаче будели съобщенията за наличието на корупция. "След като тъкмо преодоляхме кризите в Южна Европа, би трябвало да проявяваме по-голямо внимание по отношение на новите кандидати за прием в еврозоната", казва още Тойрер.

Председателят на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен е категорично против въвеждането на еврото в България. "Да се приеме една просешки бедна балканска страна" в еврозоната като България", според него, било крайно опасно.

Официалните данни за инфлацията и държавните задължения отговарят на критериите за прием, но в структурно отношение страната няма да е в състояние да се справи с приема на еврото, смята финансовият експерт на Лявата партия Фабио де Мази, цитиран от ФАЦ. Според него, България нагледно показва, че критериите за конвергентност (които гарантират, че присъединяването на една държава към еврозоната няма да застраши самата държава или еврозоната като цяло – бел.ред.) не са подходящи, за да гарантират стабилността на еврозоната.

Икономическата експертка на Зелените Керстин Андрее обаче е на мнение, че България трябва да бъде приета в еврозоната, когато трайно започне да изпълнява икономическите предпоставки за това, пише германският вестник.

В отговора си на въпроса на ФАЦ дали България е узряла за еврото, председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман не крие своя скептицизъм. "Една от поуките от финансовата криза в Европа е, че страните, които участват в Европейския валутен съюз, би трябвало да могат трайно и добре да понасят последствията от това, че са се отказали от собствената си валута", коментира той. Тъкмо затова критериите за конвергентност били толкова важни. "Едно прибързано присъединяване – на всяка цена – в крайна сметка не е от полза нито за съответната държава, нито за валутния съюз и ЕС като цяло", казва Вайдман.

ФАЦ отбелязва още, че подобни резерви има и сред други икономисти и цитира шефа на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фрацшер, според когото предизвикателството пред България ще е свързано не само с изпълнението на икономическите критерии, а и с модернизирането на нейните институции. По-нататък експертът споменава някои от положителните фактори за прием на България в еврозоната – като наличието на балансиран бюджет, ниското ниво на държавния дълг, обвързаността на лева с германската марка, а после и с еврото.

Най-голямата слабост на България

Професорът от Цвикау Стефан Колев казва, че България де факто е влязла наполовина в еврозоната, тъй като БНБ не води собствена парична политика. Според Колев, най-голямата слабост на страната е свързана с "ужасяващото качество на българските институции", включително и широко разпространената корупция. Експертът обаче смята, че е важно България да бъде по-тясно обвързана към Западна Европа с помощта на еврото.

В края на статията на ФАЦ са представени някои икономически данни за България. Припомня се и проблемното развитие на банковия сектор, който частично е обвързан с Гърция. В статията се казва още, че българските Първа инвестиционна банка и КТБ през 2014 година са изпаднали в сериозни затруднения (КТБ фалира -бел.ред.). Тогава ЕС одобри спешен кредит от 1.7 млрд. евро, с които банковият сектор в страната бе стабилизиран, посочва ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа