За първи път след Втората световна война

Берлин експулсира шефа на американските тайни служби

Меркел: Шпионирането на съюзници е пилеене на енергия

Берлин експулсира шефа на американските тайни служби

Германското правителство обяви, че експулсира шефа на американските разузнавателни служби в Германия – изключително необичайна стъпка, която показва силното раздразнение на канцлера Ангела Меркел от разкриването на двама предполагаеми американски шпиони в страната по-рано тази седмица.

"Представителят на американските тайни служби в посолството на САЩ беше помолен да напусне Германия", заяви правителственият говорител Щефен Зайберт.

Резидентът на ЦРУ е официален представител на САЩ, който работи под прикритие на дипломатическа длъжност в посолството на САЩ в Берлин и е ползван от германските официални лица като човека за връзка по тайни разузнавателни въпроси.

"Експулсирането е реакция на отдавна установената липса на сътрудничество в усилията за изясняване" на дейността на американски разузнавачи в Германия, обясни депутатът Клеменс Бинингер, председател на парламентарната комисия за контрол на разузнавателните дейности, която днес заседава в Берлин.

 

Решението е в отговор на два случая на предполагаем американски шпионаж в Германия и скандала около съобщенията за шпионска дейност на Агенцията за национална сигурност на САЩ в Германия. Скандалът, който започна още с разкритията на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, се отрази сериозно на връзките на Германия с един от най-близките ѝ съюзници.

Германия не беше предприемала такава стъпка срещу американски дипломат от Втората световна война.

 

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че шпионирането на съюзници е пилеене на усилия.

 

"От моя гледна точка шпионирането на съюзници е пилеене на енергия. Имаме толкова много проблеми, трябва да се съсредоточим върху важните неща. Трябва да се запитаме каква е задачата на разузнавателните служби в 21-и век. Имаме съвсем нови заплахи", заяви Меркел.


Тя коментира още, че съюзниците, които шпионират Германия "виждат дърветата, но не и гората".

 

"В тези моменти, които могат да са много объркващи, е от решаващо значение да можем да си имаме доверие между съюзници", посочи Меркел.

 

Белият дом заяви, че е изключително важно САЩ и Германия да продължат да си сътрудничат след като Германия експулсира резидента на американското разузнаване в страната.


"Видяхме съобщенията и нямаме коментар по твърденията за проблем от разузнавателно естество. Нашите отношения с Германия в областта на сигурността и разузнаването обаче са много важни и осигуряват безопасността на германците и американците", заяви говорителката на Белия дом Кейтлин Хейдън.

 

Германците ценят високо личния си живот заради спомените от всепроникващите навсякъде Щази (от комунистическия режим) и Гестапо (по времето на нацистите), отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Германия арестува служител на своето разузнаване, който според някои източници признал, че продал 218 документа на американския си вербовчик. Германската прокуратура пък обяви, че разследва нов случай, в който според германски медии е замесен работещ за Вашингтон офицер от германската армия.

 

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че шпионският скандал не е поставил в опасност никакви важни германски тайни. Той съобщи, че се водят разговори със САЩ на различни равнища.

 

"Ако ситуацията остане каквато я знаем досега, събраната от този предполагаем шпионаж информация е смехотворна. Политическите щети обаче вече са диспропорционално по-големи и сериозни", посочи той.

 

В публикувано днес интервю за телевизия "Феникс" германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че американците са проявили "плачевна глупост" в тази афера.

"САЩ да вербуват треторазрядни хора у нас е толкова идиотско. От такава глупост на човек може само да му се доплаче. Затова и канцлерката никак не е очарована", каза известният с откровения си език министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?