Берлин: Гърция не иска никаква програма за реформи

 Волфганг Шойбле

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи", съобщи Франс прес.

"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер) Алексис Ципрас преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле в интервю за днешния брой на германския вестник с най-голям тираж, "Билд", ден преди предстоящия утре в Гърция референдум дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори.

Той обяснява, че по тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина".

"Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", доверява Шойбле. Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Шойбле казва, че самогърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не.

"И едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция", подчертава той.

Германският финансов министър определя като "сравнително малка" "опасността от заразяване" на други европейски банки вследствие на ситуацията в тази страна. "Банките (в Гърция) са затворени за момента" и европейската система за банков надзор "наблюдава ситуацията", посочи той.

Шойбле отбелязва още, че пазарите са реагирали много предпазливо на събитията от последните дни.

"Това показва, че проблемът може да бъде овладян", изразява увереност той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа