Берлин: Германците не са масово шпионирани от САЩ

Правителството на канцлера Ангела Меркел обяви, че германците не са масово шпионирани от САЩ.

 

"Американската Агенция за национална сигурност и британското разузнаване увериха писмено, че спазват германското право и закони", заяви пред журналисти началникът на канцлерската канцелария Роналд Пофала, отговарящ за разузнаването, след като беше изслушан от специална парламентарна комисия.

 

Пофала каза, че САЩ са предложили на Германия споразумение, което изключва всякакъв шпионаж между двете страни. Преговорите за него трябва да започнат през август.

 

Шест седмици до изборите Пофала беше изслушан от парламентарна комисия за контрол над разузнавателните служби, състояща се от 11 депутати от различните партии в долната камара на парламента.

 

Девет седмици след обвиненията за американски шпионаж по света, отправени от бившия консултант на АНС Едуард Сноудън, подозренията в Германия за това какво е знаело германското правителство и какъв е бил обхватът на следенето остават.

 

Председателят на комисията, изслушала Пофала, Томас Оперман от социалдемократическата опозиция заяви, че след продължило над 6 часа изслушване въпросът не е изяснен.

 

Все така не знаем в каква степен в рамките на програма "Призма" САЩ шпионират германците. По тази причина продължаваме да настояваме канцлерът да изиска от САЩ прозрачността, обещана от президента Обама, каза Оперман.

 

На въпрос дали Ангела Меркел ще бъде изслушана от комисията, той каза, че не изключва посещение на "видни гости".

 

Следващото съвещание на комисията е насрочено за 19 август.

 

В средата на юли кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост Пеер Щайнбрюк обвини съперничката си Меркел, че е нарушила клетвата си да пази германците от всякакви вреди.

 

Според разкритията на Сноудън основните права на германските граждани са масово нарушени, при положение че всеки месец се събират над 500 милиона лични данни, каза Щайнбрюк.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа